Nasjonal IQ-storm

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I 20 år har professor Lars Kolvereid jobbet i det stille på Høgskolen i Bodø. Forrige uke snudde en artikkel om IQ og innvandrere den anonyme tilværelsen på hodet. Nå har han måttet advare familien og naboer mot reaksjoner fra innvandrer-miljøet.

DEL

– Jeg har ikke fått trusler, men mange av e-postene jeg har fått, er så ubehagelige at jeg har sagt fra til familien og naboer.

– Hva sier du til barna dine?

– Jeg har bedt dem være oppmerksomme dersom det kommer fremmede som lurer på hvem som er faren deres. De mest ubehagelige mailene er fra afrikanere, sier Kolvereid, som etter hvert har kommet i dialog med flere av innvandrerne.

– En del av mailene fra etiopiere har faktisk begynt å bli konstruktive. De forteller om hvordan styremaktene bruker økonomisk støtte til Etiopia til våpen og krigføring mot sine egne. Det er klart jeg ikke vet nok om forholdene der, sier Kolvereid. Han sitter på kontoret sitt på Høgskolen, innerst i en lang korridor. Om ikke bortgjemt, så i alle fall et godt stykke unna den medieoppmerksomheten han har blitt til del den siste tiden.

Sjokk og rasisme

Det begynte med at Dagens Næringsliv skulle ha et bilag om gründere. Journalist Øystein Krogsrud tok kontakt med Kolvereid, som har gründervirksomhet og entreprenørskap som arbeidsfelt. Da Krogsrud hadde fått en liste med 4-5 forslag til hva han kunne skrive om, opplevde han for første gang å bli refusert av sin egen avis. To andre medarbeidere i DN mente nemlig at med en litt annen vinkling så var dette førsteside-stoff.

Dermed fikk hele Norge vite at kinesiske innvandrere lykkes bedre som gründere enn innvandrere fra Etiopia og Filippinene. Hvorfor? Fordi kinesere har høyere IQ.

P4, TV2 og Kanal24 ringte jevnt fra klokken kvart på sju på mandagsmorgenen. Det ble et medie-kjør uten like. Innvandrere følte seg såret. Kolvereid ble kalt for useriøs. En professor ved Universitetet i Oslo sa at han var sjokkert. Sosialantropolog Thomas Hylland Eirksen kalte rangeringen av innvandrere etter IQ for pølsevev.

– Det er helt skandaløst, rasistisk og useriøst, sa han til DN.

Kontroversielt

Selv sier Lars Kolvereid at han ikke har gjort annet enn å la være å fortie fakta.

– Vi har sett på innvandrergrupper i mange land. Kinesiske innvandrere lykkes bedre som gründere i Storbritannia, USA og Canada. Forklaringen ligger altså ikke i den norske kulturen, men hvor innvandrerne faktisk kommer fra. Den eneste kulturelle faktoren vi har funnet, er at jo mindre forskjell det er på folk i deres hjemland, jo mer gründervirksomhet driver de i Norge. Den faktoren som har sterkest samvariasjon med sjansen for at innvandrere blir selvstendig næringsdrivende i Norge er nasjonal IQ. Det var et funn som vi ikke kunne feie under teppet, men som vi var nødt til å ha med, sier Kolvereid.

Når han sier "vi" er det fordi han har skrevet IQ-artikkelen sammen med doktorand Evgueni Vinogradov. Kolvereid har bestemt seg for å ta støyten.

– Jeg står fram sjøl. Ikke for å ta æren, men fordi jeg ønsker å skjerme ham til han blir ferdig med doktorgraden sin.

– Tror du selv på denne sammenhengen?

– Jeg tror at folk som kommer fra land med gjennomsnittlig høy IQ har bedre forutsetninger for å lykkes som entreprenører. Det handler om språk, lover og regler, kunnskap om regnskap og bokføring.

– Men IQ-forskning er vel omstridt nok som det er?

– Jo, og det er vel det vi har oppdaget, sier Kolvereid og ler forsiktig. Så mye oppmerksomhet har det vært at han takket nei til både Ukeslutt og Dagsnytt Atten, etter anbefaling fra Høgskolen i Bodø. All PR er kanskje ikke alltid god PR. Men så mye publisitet som Kolvereid har fått denne uken er få forskere forunt.

– Vanligvis er det jo forskning som sier at pene mennesker tjener mer enn stygge mennesker, som ender i media. Seriøs og viktige publikasjoner får aldri den oppmerksomheten de fortjener, mener Kolvereid. Vitenskapen handler om å finne fram til sannheten, mener han, og sier at det ville vært for gærent å måtte gjemme dette bort fordi det var politisk ukorrekt.

U-hjelp

– Hvordan opplever du å bli kalt rasist?

– Det tar jeg ikke så ille. Det blir bare komisk. Og jeg har fått mange støttemeldinger også.

Men det virker nesten som om vi like gjerne kunne gått ut i media og sagt at folk fra Etiopia er late. Og det har vi på ingen måte gjort. Vi har brukt IQ-forskning som ligger på nettet. Dataene som ligger der viser også at IQ'en er synkende i Afrika og stigende i Kina. Det er en skremmende utvikling. Vi kan ikke lukke øynene for dette. Vi må gjøre noe, sørge for mat og utdanning. Jeg mener at disse funnene legitimerer U-hjelp til Afrika, sier Kolvereid.

Mandag var Kolvereid i møte med rektor ved Høgskolen, Frode Mellemvik. Rektoren sier til Bodø Nu at han er glad for all oppmerksomhet rundt forskningsmiljøet, men at han i dette tilfellet kunne vært den foruten.

– Dette har blitt en litt vanskelig sak. Jeg vet at Kolvereid ikke har hatt noe ønske om å støte eller krenke noen. Det er viktig at vi i forskningen forholder oss til de etiske retningslinjene som finnes for forskning. Enkelte hevder at det her er brukt teorier som har tilnærmet rasistiske motiver, sier Mellemvik og presiserer igjen at det aldri har vært hensikten i den aktuelle artikkelen.

– Har denne saken satt Høgskolen i et dårlig lys?

– Det er vel å trekke det langt. Men det er klart at vi kunne ønsket oppmerksomhet rundt vår forskning på et annet grunnlag.

Selv ser Kolvereid fram til en roligere tider med familien. Og er glad for støtten han har fått i medieblåsten.

– I går opplevde jeg å få spandert en øl "på huset" da jeg var på pub. Det har aldri skjedd meg i Norge før. Det var rett og slett en belønning for å ha turt å ha stått fram, og for det jeg har gått gjennom den siste uka.

Artikkeltags