Torsdag sparket Alcoa Mosjøen-direktør Eivind Mikalsen i gang prosjektet som skal gi Mosjøen videregående skole et løft.

Linja for teknisk og industriell produksjon (TIP) ved skolens avdeling på Kippermoen skal ta i bruk de samme arbeidsmetodikken som Alcoas mønsterbedrift i Mosjøen.

– I verkets barndom produserte vi bolt og fraværsskader i bøtter og spann. Nå er vi blant verdens beste og reineste produsenter, og vi har så vidt startet, understreket Mikalsen da han satte piff i forsamlinga torsdag.

Spennende

– Jeg syns dette er kjempespennende, sier Rosemari Aasen. Hun representerer sammen med Kamilla Bråten elevene i styringsgruppa for prosjektet. Hun tror den såkalte Lean-metodikken og de fem s-ene kan bidra til å skape økt trivsel, særlig på verkstedet.

Hun sier at arbeidet i styringsgruppa, som har medlemmer både fra skoleledelsen og verket, går ut på å planlegge og gjennomføre prosjektet.

– Jeg tror det kan bli mange møter, smiler hun.

Olja lokker

Vebjørn Olsen, Vegard Lund og Anders Karolius er også motivert for å bli en del av prosjektet.

– Jeg tror dette kan lære oss litt om hvordan det blir å begynne å jobbe, sier Vebjørn Olsen.

Tre av de fire legger ikke skjul på at målet er å få seg jobb i oljebransjen. Anders Karolius er den eneste som ser for seg ei arbeidsframtid på land.

– Jeg satser på å bli maskinmekaniker og har mest lyst til å holde meg på land, sier han.

Alcoa er ikke den eneste bedriften på Helgeland som arbeider etter Lean-metodikken. Også Bilfinger, Helgelandskraft og Miras har trykket filosofien til sitt bryst. Statoil er det største og mest kjente selskapet i Norge som har hengt seg på ledelsesfilosofien som er utviklet av den japanske bilprodusenten Toyota.

Slank produksjon

«Lean manufacturing» oversettes best til slank produksjon på norsk. Sentralt i denne metoden er å begrense, men aller helst eliminere, sløsing. Toyota snakker om sju forskjellige former for sløsing som de forsøker å redusere i en kontinuerlig forbedringsprosess. I Alcoas variant av metodikken er dette redusert til fem former for sløsing. Rot og uorden er bare en av mange tidstyver som bidrar til å gjøre produksjonen ineffektiv og dermed også dyrere.

Eivind Mikalsen betegner slank produksjon som sunn fornuft satt i system.

– Det er våre operatørers fortjeneste at vi nå kan sette Mosjøen på verdenskartet, sier Mikalsen. Han understreker at det er den menneskelige faktoren som utgjør forskjellen på suksess eller fiasko.

Først i Nordland

Mosjøen videregående skole er den første som tar i bruk Lean-verktøyet i Nordland.

Studierektor ved avdelinga på Kippermoen, Bjørg Sissel Kvannli, er glad for samarbeidet med Alcoa og sier det er viktig for skolen å utvikle dette videre.

– Vi har lyst å dele metoden vi jobber etter med resten av Vefsn som trenger et pre, sier Mikalsen. Han er helt sikker at Alcoas metode og jobbfilosofi kan overføres til de fleste andre virksomheter.

Mikalsen legger heller ikke skjul på at det er et poeng å gjøre framtidige lærlinger og ferievikarer kjent med arbeidsmetodikken så tidlig som mulig.