Musene hadde fest – familien på ferie

HESLIG: Eva Marie Sølberg synes det er heslig med mus i huset.  (Foto: Anne-Kristine Bastholm)

HESLIG: Eva Marie Sølberg synes det er heslig med mus i huset. (Foto: Anne-Kristine Bastholm)

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Mens familien Hjørnerød – Sølberg var på ferie i 14 dager koste musefamilien seg og hadde storfest. Det ble sjokkartet hjemkomst, forteller Eva Marie Sølberg på Hagfors i Vefsn.

DEL

Familien med fire barn hadde for første gang vært på Kypros og de hadde avsluttet en ypperlig ferie. De hadde vært oppe fra klokka tre om morgenen og kom heim v ed 20-tida. Det eneste de tenkte på var å legge seg tidligst mulig. De trenge søvn.

Men slik ble det ikke:

– Vi kom inn og slo på lysene og merket fort at det var muslort på golvet. Etter hvert som vi kom rundt i huset, så vi muslort over alt. Over alt. Det hadde vært storfest i huset. Musa hadde lagt sine visittkort i stoler og skap på bord og i senger. Selv om dørene var lukket mellom rommene, hadde musa klart å komme seg inn. Det var heslig å oppdage muselort i sengeklærne og i matskap, forteller Sølberg.

Stor innsats

I stedet for at familien kunne slappe av i gode senger, var det bare å hive seg rundt og sette i gang en ryddeaksjon. Mannen, Karl Oskar Hjørnerød gikk løs med støvsugeren, mens Eva Marie begynte vaskingen. Alle sengklær måtte skiftes og det meste av tørrmaten måtte kastes.

– Selv om jeg ikke var sikker på at musa hadde vært riktig alle steder i matskapet, kastet vi maten. Vi tok ikke sjansen på at noen skulle bli syke av muselorten og støvet av den.

– Hvor hadde musene kommet inn?

– Vi tror at de kan ha kommet inn ei dør som har stått på gløtt i kjelleren eller at mus har kommet inn når dører har stått åpne tidligere. Jeg har sett mus på trammen utafor inngangsdøra og det er stadig muslort der. Men at den har kommet seg inn på alle rommene er ei gåte, når vi ser at det er snakk om millimeters åpninger, mener Sølberg.

Hun viser oss også døra i kjelleren, der det er plassert ei musefelle. Der er det nylig fanget mus, til tross for at vi ikke kan se noen åpning.

Flere feller

Da familien kom heim fra ferien, fant de to døde mus og seinere har de tatt sju mus i feller. Om de er kvitt museplagen, tviler Eva Marie Sølberg på. Hun frykter at det kan være mus på kvisten, men også der står feller og hun håper at problemet avtar.

– Vi var i gang med å pusse opp huset før vi dro på ferie og det ble ekstra arbeid med oppryddingen etter musebesøket. Nå står seks – sju feller spredt rundt i huset og vi må stadig være på vakt og lukke dørene, sier hun.

Og legger til at de bor nært skog og natur og at de er ekstra utsatt for mus i ei tid med mye mus.

Artikkeltags