– Modig gjort

Artikkelen er over 14 år gammel

– Det er bra at noen satser. Landbruket har lett for å drive kollektiv nedpsyking, sier landbrukssjef Sverre Stokka i Vefsn.

DEL

Han lar seg imponere av at Jelena Langvatn satser så stort på fjellgården sin. Stokka skryter av dyktigheten på Langvatn, der drifta er variert.

– Hvis man sier til seg at noe ikke går bra, og sier det mange nok ganger, så går det ikke bra. Holdningen har lett for å smitte over på naboen, og da blir det kollektiv nedpsyking. Derfor er det modig gjort å satse stort. Det er gledelig, sier Sverre Stokka.

– Forringelse

Han har ikke tall på hvor mange som gir opp, men poengterer at det også er en del som satser.

– Men det er generelt mye negative holdninger. Ikke bare på inntekt, men på bondeyrket. Til syvende og sist handler dette om økonomi, og da kommer det an på dyktighet, sier landbrukssjef Sverre Stokka.

Leder for Vefsn Bondelag, Magnus Myrvoll, sier salg av melkekvoter har stagnert i Vefsn.

– De som var mest negative har jo fått solgt. Vefsn var en periode desidert på jumboplass, med flest solgte kvoter, sier han. Myrvoll mener salg av melkekvota er det verste som kan skje et gårdsbruk.

– For noen er det en måte å overleve, men det er en formidabel forringelse. Bruket blir jo ødelagt for eventuell framtidig drift, sier Myrvoll.

Attåtnæringer

Han bekrefter Jelena Langvatn blir en av de største melkeprodusentene i distriktet.

– Med samdrift kommer man fort opp i 250-300.000 liter i året, men dette har ikke nådd Vefsn ennå, sier Magnus Myrvoll.

Leder for Nordland Bondelag, Agnar Hansen, mener å merke en viss optimisme i landbruket.

– Det er åpenbart mange som selger, men det er også mange som investerer i nybygg for forskjellig drift. I fjor hadde norske bønder tilleggsnæring for 18 milliarder på landsbasis. Det betyr ikke at bondekonen jobber som sykepleier eller lærer, men at gården brukes som utgangspunkt for mye, sier Agnar Hansen.

Artikkeltags