Mildrid ny varaordfører

NESTKOMMANDERENDE:Mildrid Søbstad blir ny nestkommanderende i Vefsn. Hun ser fram til å kunne være mer tilgjengelig for folk i Vefsn. (Foto: Christopher Engås)

NESTKOMMANDERENDE:Mildrid Søbstad blir ny nestkommanderende i Vefsn. Hun ser fram til å kunne være mer tilgjengelig for folk i Vefsn. (Foto: Christopher Engås)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Aps Mildrid Søbstad (47) blir ny varaordfører i Vefsn. Samtidig gir partiet fra seg flertallet i formannskapet.

DEL

– Jeg gleder meg. Dette blir en stor utfordring, sier Søbstad som onsdag befant seg i Vågå. Hun mener det er naturlig at Ap overtar varaordførervervet – valgresultatet tatt i betraktning.

– Jeg har hatt fire lærerike år som varaordfører. Nå ønsker jeg Mildrid lykke til i jobben, sier Johanne Skjølberg (SV). Allerede valgnatta begynte hun å forberede seg på at hennes periode som varaordfører gikk mot slutten.

Gir fra seg flertall

Etter forhandlinger mellom de fire rødgrønne partiene er det klart at Arbeiderpartiet gir fra seg flertallet i formannskapet mot å få varaordføreren. I skissen som det nå er enighet om, får Ap fire plasser mens RV, SV og Sp får en hver. De to siste plassene i formannskapet (og dermed også Det faste utvalg for plansaker) legger Frp og et samarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre beslag på.

– Jeg er godt fornøyd med det vi har oppnådd, sier Steinar Aufles. Han har representert Ap i forhandlingene sammen med ordfører Jann-Arne Løvdahl. Aufles mener Aps flertall i formannskapet inneværende periode har ført til en del uheldige episoder når sakene har kommet til kommunestyret der partiet ikke har flertall.

– I tillegg skal vi ta velgernes dom til etterretning. De har ikke gitt Arbeiderpartiet reint flertall, og det må vi respektere, sier Aufles.

Vanskelig kombinasjon

Mildrid Søbstad er sykepleier og jobber i dag som avdelingsleder ved Parken bo- og servicesenter. Hun innser at varaordførervervet ikke kan kombineres med jobben på Parken. Hun kommer til å være varaordfører i 40 prosent stilling, og er også innstilt på å fortsette som gruppeleder for Ap, noe som betyr ytterligere 20 prosent frikjøp. – Jeg diskuterer nå med min leder om hvordan vi skal løse de resterende 40 prosentene. Det kan bli aktuelt å arbeide internt i organisasjonen med forskjellige saker, sier Søbstad.

Lydhør

– SV hevder det er en styrke at ordfører og varaordfører representerer forskjellige partier. Hva mener du?

– Jeg tror det gå an å få fram politiske nyanser selv om vi tilhører samme parti. Den største forskjellen på den nåværende og den framtidige situasjonen blir nok at jeg som varaordfører vil kunne være mer tilgjengelig for folk. Jeg skal lytte og bringe ting som opptar folk inn i det politiske systemet, sier Søbstad.

– Jeg ser kort og godt fram til å kunne jobbe mer med politikk de neste fire årene.

Avtalen som nå er utarbeidet mellom de rødgrønne skal nå tilbake til partiene for endelig godkjenning.

Artikkeltags