President Bob Wilt i Alcoas Global Primary Products var strålende fornøyd etter orienteringer og omvisning på aluminumverket i Mosjøen onsdag.

Regnet høljet ned, men selve skinte som ei sol da ledelsen for alle Alcoas råvare- og råaluminiumprodusenter var på besøk.

- Det hadde ikke vært noen sak om alle de andre verkene våre hadde vært i like god stand, sa Wilt etter en hektisk dag sammen med verksledelsen i Mosjøen og ledelsen i Alcoa Norge.

Global Primary Products er en av tre forretningsenheter i Alcoa. Wilt sitter også i Alcoas øverste konsernledelse.

Den norske Alcoa-sjefen Kai Rune Heggland mener besøket onsdag var det beste på verket på mange år.

- Jeg er helt overveldet over hvordan det står til i ei tid med store utfordringer, ikke minst når det gjelder varmen den siste tida. Det har vært ekstremt store utfordringer med produksjonsutstyret. Men våre operatører greier det. Verket skinte som ei sol, sier han.

Flere verk

Ledergruppa i GPP på åtte personer kom fra Island og dro videre til Lista torsdag. Formålet med turen er å få en føling med situasjonen for de nordiske aluminiumverkene.

De norske verkene utmerker seg spesielt når det gjelder organisering og hvordan de håndterer problemer. Det gjør hele forskjellen, mener Heggland.

- Her er ingen quick fix, og her er vi ved kjernen for hvorfor Mosjøen og Lista utmerker seg i forhold til andre av Alcoas anlegg, mener han.

Alcoa Mosjøen har også tidligere fått gode tilbakemeldinger. I november ble bedriften kåret til Årets Leanvirksomhet i Norge for arbeidet med HSM og produksjonsforbedringer.Lean (Lean manufacturing/ norsk: Slank produksjon) betegner en produksjonsmetodikk for framstilling av varer og tjenester der det legges vekt på å eliminere sløsing og forbedre den bedriftsøkonomiske lønnsomheten.

Engasjement

Også verksdirektør Eivind Mikalsen er fornøyd med den hektiske dagen, der han mener verket viste seg fra sin beste side.

På programmet sto en gjennomgang av HMS, produksjon og markedssituasjonen før delegasjonen gikk en runde i produksjonsområdene.

Det er stort engasjement i hele organisasjonen, sier Mikalsen.

Møtte ansatte

På slutten av dagen var det lagt opp til et møte der også flere av verkets ansatte fikk møte GPP-ledelsen.

Mikalsen mener alle som produserer primæraluminium befinner seg i en form for overlevelsesmodus for tida, og at en først og fremst er opptatt av stadige forbedringer i produksjonen.

Det er fortsatt svært store lagre på verdensbasis og fortsatt jobbes det med å ta ut produksjonskapasitet.

Men spesielt innen bilindustrien skjer mye positivt, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Jahr.

Hun forteller at en av høstens modeller fra Ford er den første i massemarkedet med en markert satsing på aluminium. Det er interessant også for verket i Mosjøen, understrekes det.

Alcoa offentliggjorde et godt halvårsresultat for ei uke siden. Nettoresultatet for andre kvartal 2014 viste 138 millioner dollar. Fjorårsresultatet i samme periode var minus 119 millioner dollar.

Omsetningen har økt med sju prosent i forhold til samme tid i fjor, til 5,8 milliarder dollar.

Alcoa anslår en etterspørselsvekst i verden på sju prosent for aluminium i 2014.