Gå til sidens hovedinnhold

Måtte ta ned kirkespiret

Artikkelen er over 10 år gammel

Kirkeverge Ernst Hegdal i Dolstad kirke fikk bekreftet sin verste frykt da spiret på Dolstad kirke traff bakken, fredag.

Det viste seg nemlig at spiret var forankret i kirketårnet ved hjelp av en gjennomgående granlegg Den var som forventet pill råtten, og metallspiret øverst var fundamentert kun ved hjelp av den tynne kobberkledningen på utsiden av tårnet. Med andre ord i en betydelig fare for å ramle ned. Dermed er forklaringen på at spiret og øverste del av tårnet bikket over i en uheldig vinkel i stormkastene natt til torsdag, kommet for en dag.

Kirkeverge Hegdal håpet at selve metallspiret øverst i tårnet ikke var boret ned i en granstokk.

Det beste hadde vært om metallstanga hadde fortsatt nedover i kirketårnet. Da kunne vi bare ha skåret metallet rett over. Mye enklere, sier Hegdal.

Nå frykter han ikke bare omfattende vannskader i kirketårnet, men også store merkostnader.

Vi skal inspiserer treverket i tårnet grundig. Kobberkledningen må av. Jeg ser for meg et eget stillas for å kunne gjennomføre arbeidet, sier Hegdal. Han ønsker ikke å anslå kostnadene før han kjenner til eventuelle andre skader i tårnkonstruksjonen.

Fredag morgen ble altså kirkespiret og øverste del av tårnet heist ned og kjørt bort ved hjelp av heisekran og mannskap fra Elmar Svendsen AS. Og ikke bare kunne Hegdal fastslå at granleggen kunne gravlegges for godt. Han frykter nå omfattende kobberarbeider og kanskje også store vannskader i trekonstruksjonen på innsiden av tårnet.

Hvis tårnet er råttent i sin helhet, må vi gjøre en like stor restaureringsjobb som det som ble utført i 1935, forrige gang tårnet ble reparert, sier Hegdal, og nærmest grøsser ved tanken på det faktum at tårnreparasjoner kommer på toppen av andre, omfattende renovasjonsarbeider som skal utføres i kirka i 2011 og 2012.

Det positive er at Hegdal satser på at kirken ikke blir stengt på grunn av skadene i tårnet.

Vi får vurdere situasjonene etter hvert, men jeg ser for meg at vi stopper reparasjonsarbeidet under begravelser, sier Hegdal.