Markerer verdens vegetardag

VEGETARMAT:  Dagen i dag er verdens vegetarmatdag. Bildet viser vegetarmoussaka. (Arkivfoto: Eldbjørg Fagerjord)

VEGETARMAT: Dagen i dag er verdens vegetarmatdag. Bildet viser vegetarmoussaka. (Arkivfoto: Eldbjørg Fagerjord)

Artikkelen er over 6 år gammel

1. oktober er verdens vegetardag.

DEL

- Å bytte ut kjøtt med vegetarmiddag noen dager i uken er bra for miljø, dyr og folkehelse, sier Harald A. Nissen, bystyrerepresentant i Oslo og nasjonal talsmann i Miljøpartiet De Grønne.

Folkevalgte i Miljøpartiet De Grønne har fremmet forslag om å innføre en kjøttfri dag i uken i, blant annet, Trondheim, Bergen, Oslo og Nesodden. Forrige onsdag vedtok Oslo bystyre at byrådet skal legge til rette for valgmuligheter mellom/kjøtt fisk og vegetarmat i kommunens kantiner.

- Selv om vårt opprinnelige forslag ikke fikk støtte er vi er glade for at bystyret har vedtatt å gi folk en valgmulighet - dette er politikk som vil bety noe for mange tror Harald A. Nissen.

Produksjon av kjøtt og andre animalske produkter står, ifølge Framtiden i Våre Hender, for omkring 18 prosent av de samlede klimagassutslippene og bidrar mer til den globale oppvarmingen enn hele transportsektoren.

-I de enkelte sammenhenger kan det virke som det betyr lite hva vi nordmenn gjør, men som et rikt samfunn på toppen av forbrukskjeden har vi et ansvar for å bidra til å få kjøttforbruket ned på et bærekraftig nivå. Vi er glade for å kunne feire verdens vegetardag med konkrete politiske resultater, sier Nissen.

I Trondheim ble forslag om en kjøttfri ukedag fremmet av Jan Bojer Vindheim (MDG) den 27.09 og oversendt til komitéen for helse og oppvekst. Det blir sluttbehandlet senere i høst. I Nesodden blir forslaget behandlet i midten av oktober, mens dato for behandling av forslaget i Bergen ennå ikke er fastlagt.

Artikkeltags