Må koke drikkevannet i Mosjøen

PARASITT: Tarmparasitten Giardia er påvist i drikkevannet i Vefsn, som kommer fra Langvatnet.

PARASITT: Tarmparasitten Giardia er påvist i drikkevannet i Vefsn, som kommer fra Langvatnet.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Har funnet Giardia-parasitter i drikkevannet i Vefsn.

DEL

- Vi innfører kokepåbud for alle abonnentene i Mosjøen, sier driftssjef Harald Hammer i Vefsn kommune.

- Giardia-parasitten er noe vi helst skal unngå å få i drikkevannet, så inntil videre er det viktig at folk koker drikkevannet, sier han.

Prøvene som viser parasitten ble tatt onsdag, men først i dag fredag kom analyseresultatene fra laboratoriet i Bodø.

- Vi har ikke fått meldinger om at noen er blitt syk, sier Hammer.

Han regner med at parasitten kommer fra drikkevannskilden som er Langvatnet.

Fungerende smittevernlege Erlend Jørgensen avdramatiserer faren med parasitten noe, men understreker at det er nødvendig å koke vannet før det drikkes.

- Men dette er prøver som er tatt av vannet før det kommer inn i renseanlegget, og parasitten kommer sannsynligvis fra avføring fra dyr eller fugler. Nå blir vannet riktignok bare renset med klorbehandling og ikke UV-stråling slik det nye vannverket vil, men så langt er ikke Giardia-parasitten påvist i ledningsnettet ut til abonnentene, sier Jørgensen.

Først mandag blir det tatt nye prøver som vil vise om det er fare for parasitten i vannet som går ut til befolkningen. Inntil det er avklart, vil kokepåbudet av drikkevann bli opprettholdt.

Diare, kvalme og oppkast

Symptomene for Giardia-angrep er vanntynn diare, kvalme og oppkast, kanskje med magesmerter.

- Symptomene er som ved kraftig magesjau. Hvis noen blir syke nå, så har det sannsynligvis andre årsaker enn Giardia-parasitten. Behandlingen er å drikke mye vann, litt saltholdig vann for å holde på væska, sier Jørgensen.

Hvis det blir påvist infeksjon av Giardia, vil den bli behandlet med tablettkur.

- Men vi kommer ikke til å gi slike kurer før vi er sikre på at det er Giardia-infeksjon. Og det vil vi ikke vite før vi får analysert prøver av mage- tarminnhold, sier Jørgensen.

Han mener at ellers friske folk ikke trenger å oppsøke lege hvis de får mageproblemer i helga.

- Man kan godt vente et par dager for å se om det går over. Hvis det varer lenger, bør man ta kontakt med lege. Men hvis noen, for eksempel kreftpasienter, med nedsatt immunforsvar får magetrøbbel, så bør de kontakte lege med en gang, sier Jørgensen.

SMS-varsel

Kommunen sender ut sms-varsel til alle som er registrert med mobiltelefonnummer. Det blir også lagt ut informasjon på Vefsn kommunes hjemmeside. Den blir oppdatert etter hvert som det kommer nye opplysninger.

Ifølge informasjonen på sms skal vannet kokes i minst tre minutter.

- Dette er tilsvarende parasitt som ble påvist i drikkevannet i Bergen for noen år siden. Da ble folk syke, og det ønsker vi selvsagt å unngå ved at folk koker vannet før det drikkes, sier Hammer.

Det var i 2004 at drikkevannet i Bergen ble infisert av tarmparasitten Giardia. Den forårsaket en epidemi i Bergen. Over 1.200 personer fikk påvist Giardia-parasitten i løpet av noen hektiske uker på høsten.

I ettertid mener lege Guri Rørtveit at minst 2.500 personer ble syke av parasitten denne høsten.

Artikkeltags