- Må barn være helter for å bli ivaretatt?

Nobels fredspris 2014. Pakistanske Malala Yousafzai er årets vinner av fredsprisen og har fått sin egen skjerm i Nobels hage i Nobels Fredssenter i Oslo fredag ettermiddag. Malala vant prisen sammen med indiske Kailash Satyarthi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Nobels fredspris 2014. Pakistanske Malala Yousafzai er årets vinner av fredsprisen og har fått sin egen skjerm i Nobels hage i Nobels Fredssenter i Oslo fredag ettermiddag. Malala vant prisen sammen med indiske Kailash Satyarthi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Vibeke Emilie Steinsholm kommer med et oppriktig hjertesukk i kjølvannet av fredspristildelingen.

DEL

I dag ble det offentliggjort at Malala Yousafzay (17) tildeles Nobels fredspris for 2014. Det skjer omtrent på dagen to år etter at hun ble skutt i hodet av Taliban, og kun 17 år gammel er hun den yngste fredsprisvinneren noensinne. Yousafzay er fra Pakistan og har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.

- Det er fantastisk at hun får prisen. Hun er modig og tøff, understreker Steinsholm.

- Men hva med de barna som ikke er eller kan være like modige? Det er et paradoks at vi sender barn til land hvor de møter samme type trusler.

- Hva er hennes fremtid?

Steinsholm tenker spesielt på familien Hashemi som ble sendt tilbake til Afghanistan fra Brønnøysund. Hun håper at fredspristildelingen gir håp for barns rettigheter.

- Sårbare barn blir sendt til områder hvor det ikke er trygt, og hvor jenter er spesielt utsatt. Jeg har fått vite av de som kjenner familien Hashemi at jenta på 13 år ikke kan gå ut uten å være tildekket. Hun får ikke gå på skole. Hva er da hennes fremtid?

Steinsholm synes det er gledelig at fredsprisen gikk til en jente som hun beskriver som tøff, ung og modig.

- Men det kan ikke være slik at du må være en helt for å bli ivaretatt. Det er et sørgelig paradoks at vi belønner noen og sender andre ut. Det er tankene jeg gjør meg i dag.

Vil at hensynet til barna skal veie tyngst

Det blir med tankene. Steinsholm føler seg handlingslammet, og hun tror ikke saken er reversibel for familien Hashemi.

- UDI snakker om innvandringsregulerende hensyn fremfor å ta hensyn til barna. Det er bedre at vi lar barn få en utdanning og en trygg oppvekst her, så kan de selv reise tilbake for å bygge opp landet når de ikke er sårbare barn, men voksne.

I Brønnøysund arbeider Steinsholm med å skape en møteplass mellom innvandrerkvinner og norske kvinner. Kvinnene var samlet for en workshop da de fikk nyheten om at familien Hashemi ble sendt ut av landet.

- Jeg så frykten hos de andre da det skjedde, sier Steinsholm og legger til:

- De flotte damene og familiene jeg kjenner fra Afghanistan her i Brønnøysund bekrefter det Redd Barna sier; Afghanistan er et av de mest voldelige landene i verden og barn er spesielt utsatt. Uavhengig av UDI sine regler så er dette ikke etisk riktig. Hensynet til barna bør bli satt først.

For Vibeke Emilie Steinsholm handler det om hvem vi er og hvilke verdier vi vil ha i vårt samfunn.

- Jeg er mor og medmenneske. De tar vare på barna sine ved å ta dem bort fra skrekken. Jeg ville tatt mine barn bort fra det samme, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken