Lover dialog med fylket

FLYTTE: Sigmund Bårdvik tok til orde for å flytte det stengte området på Fylkesvei 78 til kommunegrensen mellom Leirfjord og Vefsn.

FLYTTE: Sigmund Bårdvik tok til orde for å flytte det stengte området på Fylkesvei 78 til kommunegrensen mellom Leirfjord og Vefsn. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ordfører Jann-Arne Løvdahl ga en fullsatt sal løfte om å initiere dialog med fylkeskommunen og flytting av området for avstenging av Fylkesvei 78.

DEL

Samtidig med at Toventunnelen åpner lørdag, blir en 3,5 kilometer lang bit av fylkesvei 78 fysisk stengt mellom Urdsdalen og Korsneset.

En bortimot samstemt sal med over 50 deltakere ga mandag kveld klart uttrykk for at det er noe de ikke ønsker.

– Jeg kan ikke skjønne at dette er den meste hensiktsmessige løsningen, sa Øystein Strøm i møtet som var kommet i stand etter initiativ fra Tovenveien velforening.

– Veibiten skal ikke lenger klassifiseres som vei. Det blir en fylkeskommunal eiendom som blir fysisk stengt med stein. På hver side av strekningen skal det anlegges snuplasser og det blir behørig skiltet, sa prosjektleder i Statens vegvesen, Bjørn Brodtkorb.

Det er en stortingsproposisjon fra 2009 som slår fast at gammelveien skal stenges når Toventunnelen åpner. Det er imidlertid fylkestinget som har vedtatt at det er den aktuelle strekningen som skal være skillet mellom Leirfjord og Vefsn. Resultatet er at hyttefolket, som holder til i eksempelvis Søttaren, må kjøre rundt til Leirfjord-sida for å komme til sine landsteder. I tillegg får Vefsn kommune ei hodepine med vedlikehold av den delen av Veien som blir liggende på «feil» side.

– Fylkeskommunen har bestemt at det er kommunene som skal overta gammelveien. Dette er en gave vi slettes ikke ønsker. Vi hadde helst sett at fylket hadde beholdt veien, men vi kan dessverre ikke si nei, sa ordfører Jann-Arne Løvdahl som forklarte at dialogen med fylket har vært dårlig i denne saken.

Leder i Nordland fylkes samferdselskomite, Richard Dagsvik (Frp), mener ballen ligger i kommunenes hender.

– Fylkeskommunen har fattet sitt vedtak. De kommer helt sikkert ikke til å ta opp saken på nytt, uten at kommunene øver politisk press, sa dagsvik som talte varmt for å stenge veien ved kommunegrensen.

– For meg høres det ut som den mest fornuftige løsningen. Dessverre valgte fylkestinget å ta en annen avgjørelse i saken, sier han. Også initiativtaker til velforeningen, Sigmund Bårdvik, mener at veien må stenges på grensen mellom Leirfjord og Vefsn.

– Det er jo den opplagte løsningen. Vi ber nå om at kommunen tar dialogen med fylket for å rydde opp i dette, sier han.

Et annet moment i saken, er at når veien stenges, er det smått med omkjøringsmuligheter hvis Toventunnelen må stenges.

– Hvis det skjer blir det i så fall ferje fra Mosjøen til Dagsvika. Alternativt omkjøring over Nesna, sa Bjørn Brodtkorb, til lett humring fra salen.

– Jeg mener det er ordførerens plikt å ta dette på en skikkelig måte med fylket, sa Øystein Strøm. Ordfører Jann-Arne Løvdahl ga klart svar på oppfordringen fra Strøm:

– Det er klart at vi må i dialog med fylket. Når Tove Mette Bjørkmo (fylkesråd for samferdsel) kommer til Mosjøen fredag, skal vi snakke om Fylkesvei 78. Kommunen skal gjøre det vi kan for å få til ei god løsning for de aller fleste, sa han.

Artikkeltags