Gå til sidens hovedinnhold

Lokale råvarer til dronningmiddag

Artikkelen er over 16 år gammel

Det blir en treretters middag med bare lokale råvarer for dronning Sonja og de andre gjestene på Vega havhotell onsdag. Med en aldri så liten appetittvekker aller først.

Tiltygg kaller Jon Aga den lille munnfullen med pannegrillet kamskjell fra Igerøy.

– Den skal stimulere smaksløkene og forberede magen på at det kommer noe godt, sier han om skjellene som hentes opp av lokale dykkere. Til skjellet følger en tangragu.

– Tang er noe av det beste krydderet vi har!

70 gjester

Aga satser utelukkende på lokal mat når han skal servere de 70 gjestene som skal avsluttet åpningsseremonien for verdensarven med middag på hotellet på Viksåsen. Det er Miljøverndepartementet som er vertskap for denne middagen. Hele kommunestyret på Vega er invitert sammen med en rekke andre gjester, både lokale og tilreisende.

Forretten består av ovnsbakt torskenakke fra Bremstein. Fiskerne skal ut tirsdag, og Aga er ikke redd for at det skal bli bomtur. Men han har sikret seg om så skulle skje, understreker han.

– Hvorfor nakken?

– Nakken er indrefileten på fisken, den tykkeste delen, og den er saftig og fin.

– Hva gjør du for å smakssette fisk? Der er vel folk flest for kjedelige?

– Den vanlige feilen er å bruke for høy temperatur og for lang tilberedelsestid. Da blir saften og smaken kokt og stekt ut. Torsken skal maks ha åtte minutter i ovnen. Ellers bruker jeg bare salt. I tillegg lager jeg en urtesmørsaus med basilikum, bladpersille, finhakket hvitløk og finhakket sjalottløk, salt og pepper.

Hovedretten er indrefilet av Angus-fe, oppdrettet på Floa.

– Veldig bra kjøtt, sier Aga, som skjærer filetene som tournedos, spekker dem med urter og griller dem før de gjøres ferdig i ovnen. En sopp- og potetterte, kantareller fra øyene og potet fra Åsen serveres til kjøttet, anrettet med krydderbakkels og saus.

Konditor Veronica Eidem har ansvaret for desserten. Det blir multer med karamell, en ny dessert som skal tilegnes dronningen.

– Det blir vel mye folk på kjøkkenet?

– Jo da, det blir meg og Veronica, sier Jon Aga og ler. Men han skynder seg å legge til at han også får hjelp av to i skrubben og sju i serveringen.

– Dersom en organiserer skikkelig, er det ikke så mye som kan gå galt, sier han.

– Det som er kjekt, er at vi kan bruke lokale råvarer og fremme Vega også som matplass. Det er noe vi satser på med Matakademiet, som vi skal få skikkelig i gang til høsten.

Det er et regionalt opplæringssenter for mat og drift av serveringssteder.

Til maten er det satt opp en egen vinmeny. Det blir hvitvin fra Frankrike til forretten, en fyldig og smaksrik rødvin fra Spania til kjøttet og en saftig dessertvin fra Frankrike til multene.

Uersodd

Lunsjen, som serveres rett etter åpningsseremonien på Hysværet, består av uersodd.

Det er også en tradisjonell rett fra Vega, som Øystein Ludvigsen har ansvaret for.