Gå til sidens hovedinnhold

– Latterlig uthenging

Artikkelen er over 14 år gammel

Rådmann Magne Pettersen i Vefsn synes det er latterlig at hans navn og bilde er trykket ved siden av en fiktiv dødsannonse, og distribuert i Mosjøen.

– Jeg tar det ikke personlig i det hele tatt. Det hele er ganske latterlig, sier Magne Pettersen.

Plakaten som er distribuert krever at ansvarlige i barnevernet straffes for påståtte selvmord som følge av barnevernets inngripen i familier i Norge. Dødsannonsen ved siden av bildene skal symbolisere et selvmord, og de etterlattes sorg.

Litt mer redelig

Den 43 år gamle vefsningen som driver en personlig kampanje mot barnevernet i Vefsn har tidligere hengt ut de ansatte i barnevernet på plakater og annet materiell. At rådmannen nå også blir beskyldt for å stå bak familietragedier gjør saken verken bedre eller verre.

– På en måte er det litt mer redelig å henge ut rådmannen. Det er jo jeg som står ansvarlig for kommunens virksomhet. Men måten dette blir gjort på er ikke akseptabel. Å bli beskyldt for å være med på å ødelegge familier er jo hinsides.

– Jeg vet at det gjøres feil i barnevernet fra tid til annen, men vi kan ikke avskaffe barnevernet av den grunn. På samme måte ser man at det gjøres feil i rettsvesenet, men vi kan jo ikke avskaffe rettsstaten, sier rådmann Pettersen som i det hele tatt synes det er vanskelig å argumentere mot mannens påstander.

Lovendring

Vefsn kommune har anmeldt mannens aktivitet for lenge siden, uten å få det bragt til en slutt. Konklusjonen til politiets jurister er at plakatenes innhold kommer under ytringsfriheten. Saken er anket inn til statsadvokaten som ser på saken på nytt.

– Hvis statsadvokaten konkluderer på samme måte som juristene hittil har gjort, så håper jeg at noe skjer på høyere hold. Barne- og familiedepartementet og justisdepartementet må sammen finne ut hvordan vi kan ta vare på de som jobber i barnevernet. De opplever sjikanen som en stor belastning, og de forsøker å gjøre en så god jobb som mulig. Saklig kritikk er en ting, men langvarig sjikane er noe helt annet, sier rådmann Magne Pettersen.

Statsadvokaten er ventet å komme med en konklusjon i neste uke.