Gå til sidens hovedinnhold

– Kom for nært mast

Artikkelen er over 10 år gammel

Politiet på Helgeland bekrefter at et helikopter har styrtet i Haustreisdalen i Grane kommune. To personer ble skadet i ulykkekn.

De to ble fraktet til sykehus i Rana i ambulansehelikopter. Ifølge redningsmannskaper på stedet var begge - en mann i 40-årene og piloten, Karl Gustav Backlund - ved bevissthet da de ble fraktet opp til ambulansehelikopteret som kunne lande på fjellryggen like over ulykkesstedet.

Helgelandssykehuset avdeling Rana opplyste tirsdag ettermiddag at mannen i 40-årene har alvorlige bruddskader i ansikt og rygg. Tilstanden betegnes som stabil og sykehuset opplyser at mannen kommer til å bli overført til Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Backlund som førte helikopteret, betegnes som moderat skadet og skal behandles ved sykehuset i Rana.

Helikopteret tilhører Nordlandsfly AS i Mosjøen, og det var pilot Karl Gustav Backlund som satt bak spakene. Daglig leder og kona til Backlund, Anne Severinsen, har snakket med mannen sin og han har fortalt at han kom for nært ei høyspentmast under flyging.

– Ulykken skjedde under et jobboppdrag, men jeg kan ikke si hvem oppdragsgiveren var på nåværende tidspunkt, sier Severinsen.

Statnett bekrefter i ei pressemelding at de var oppdragsgiveren.

– Et helikopter har styrtet om lag 1 mil nord for Trofors i Nordland, i forbindelse med ombygging for spenningsoppgradering av Statnetts ledning mellom Nedre Røssåga og Tunnsjødal, heter det i pressemeldingen.

Ulykken skal ha skjedd med et helikopter av typen Eurocopter SA 315 B, for øvrig den samme maskinen som var involvert i en mindre hendelse på Tovenfjellet i 2009. Den gang kom piloten i kontakt med en snøskavl, uten at helikopteret havarerte.

– Vi holder på med undersøkelser på stedet nå. Vi har foreløpig en etterforskingsleder og en person til på ulykkesstedet og vurderer å sende mer folk, sier Vang som har fått bekreftet at det ikke skal være noen brannfare ved helikopteret.