Gå til sidens hovedinnhold

Kokkekamp med sang og historier

Artikkelen er over 13 år gammel

Kokkekamp godt ispedd sang og gode historier ble en spennende opptakt til utdelingen av Matkulturprisen 2007. Den glade vinner var Jan Terje Fossland fra Rana.

Prisen ble utdelt mot slutten av årets arrangement Matkultur 2007 på Fjord Brygge i Sandnessjøen lørdag ettermiddag. Fredag hadde kokkenettverket på Helgeland vært samlet fredag for å lage tapasretter av lokale råvarer, og de hadde servert resultatet til inviterte gjester.

Men lørdag var den store dagen, da Fjord Brygge åpnet for publikum, der mange møtte fram for å smake på lokal mat. De fikk overvære konkurranse om den "Gyldne vaffel", andre stemte på den beste gulbrusen og de fikk være med på kåringen av vinneren av bordekkingskonkurransen.

Størst oppmerksomhet ble det likevel omkring kokkekampen, som sto mellom to svært utadvendte og humørfylte kokker, Laila Heimland Vesterbukt og Malin Arntsen. Under stort tidspress sto de for kokkelering, samtidig som Laila krydret med sang og Malin spedde på med friske fortellinger fra livet ved Klokkergården. Da juryen endelig tok sin avgjørelse, var det Malin Arntsen som ble kåret til vinner av kampen.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse. Begge deltakerne har gjort en kjempeinnsats. De har jobbet under press, med mange tilskuere rundt seg. Men de har laget spennende retter av lokale råvarer, og vi var nødt å peke ut en vinner, sa juryens leder, Svein Jæger Hansen.

En jury med profesjonelle kokker hadde tidligere i år plukket ut fire verdige kandidater til Matkulturprisen 2007. Kandidatene står for fremme av matkultur på Helgeland, basert på omfattende bruk av lokalt dyrket og produserte råvarer. Alle har vært presentert i aviser og på TV Nordland, Siri Kobberrød, Pisan Thipsuwan, Tor Kristiansen og Jan Terje Fossland.

Publikum har selv vært med på å stemme fram sin favoritt og da nær 2000 stemmer var talt opp, kunne Fossland kåres som en klar vinner.

– Dette er en stort overraskelse og en viktig inspirasjon for videre utvikling av driften ved Stenneset gamle prestegård. Jeg er allerede i gang med å utvide virksomheten og får med meg kokk Anders Edvardsen som ny medarbeider, forteller Fossland.

Han setter meget stort pris på utmerkelsen og mener den er en kvalitetspris og Matkulturprisen er med på å øke interessen for helgelandsmaten.

– Vi kan være stolt av de flotte råvarene som finnes på Helgeland. Både det som kan høstes fra naturen, men også det som dyrkes og produseres hos mange småskalaprodusenter, sier Fossland.

Ved Stenneset tar han imot gjestebud på opp til 60 mennesker og han serverer gjerne retter laget av lokale råvarer, men framstilt på et kontinentalt vis. Og til maten hører også god drikke, valgt ut av den spesialutdannete vinkjenneren.

Det synlige bevis for Matkulturprisen 2007 er et glassfat fra sandnessjøkunstneren Turid Grov. I tillegg fikk alle fire kandidatene blomster og hederlig omtale, og om kort tid får de kokeboka "Polarsirkelmat", av Svein Jæger Hansen.

– Det har vært ei ære å bli plukket ut som en av kandidatene og dette arrangementet er med på å øke interessen for kvalitetsmat fra Helgeland. For Sæterstad gård har dette også vært med på å gi oss ekstra oppmerksomhet, sier Siri Kobberrød.