Klippet snora for flyterminalen

OFFISIELL ÅPNING: Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein og lufthavnsjef Glenn-Robert Johnsen sørget for at den nye flyterminalen i Brønnøysund ble offisielt åpnet. (Foto: Sigfrid Hagerup)

OFFISIELL ÅPNING: Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein og lufthavnsjef Glenn-Robert Johnsen sørget for at den nye flyterminalen i Brønnøysund ble offisielt åpnet. (Foto: Sigfrid Hagerup)

Artikkelen er over 10 år gammel

Snorklipping, kunstutsmykking og prominente gjester. Tirsdag ble det nye terminalbygget ved Brønnøysund lufthavn og heliport offisielt åpnet.

DEL

Ordførere, politikere, topper fra Avinor og Widerøe, kunstnere og en gjeng skoleungdommer. Selv om det nye terminalbygget ved Brønnøysund lufthavn har vært i bruk noen uker, var det høytidsstemning da navlestrengen endelig skulle klippes.

– Uvurderlig betydning

Og det var statssekretær Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet som fikk oppgaven med å klippe snora etter at samferdselsministeren ikke kunne komme på grunn av hektisk budsjettarbeid.

– Dette er et svært etterlengtet bygg i regionen. Siden Brønnøysund lufthavn ble bygd for 40 år siden, har flytrafikken økt voldsomt, og Brønnøysund har blitt den tredje største flyplassen i det regionale nettet. Det forteller en historie om at 70.000 passasjerer bruker flyplassen i året og at det er 13-14.000 som reiser offshore herfra. Det er mange mennesker som beveger på seg hvert år det, og det er til uvurderlig betydning for regionen. Spesielt i og med at flyplassen også betjener offshoretrafikken, er den også nøkkelen til næringsutvikling i regionen. Mulighetene er store, sa Lahnstein før han klippet den oransje snora.

Inspirert av naturen

Etterpå var det de to kunstnerne, Marianne Moe og Trine Saltermark, som presenterte videoinstallasjonen som har fått plass på veggen i ankomsthallen.

– Trine er danser, og jeg er tekstilkunstner, så det har vært spennende å lage noe sammen, bli kjent med hverandre og hverandres uttrykk i denne prosessen. Installasjonen har fått navnet "e a" og den spiller både på ærfuglen og noen av de første lydene vi lærer oss å si når vi lærer oss å snakke. Ærfuglen er både identitetsskapende, minner om fortida, hvordan ressursene ble utnyttet og samspillet mellom mennesket og naturen. Samtidig har det blitt et moderne uttrykk, men inspirert av naturen rundt oss, fortalte Marianne Moe. På motstående vegg i ankomsthallen vises arbeider gjort av elever ved kulturskolen i Brønnøy og Vega. Statssekretæren benyttet sjansen til å spørre elevene om det var vanskelig å lage animasjon før han fulgte med videre på omvisningen i nybygget.

– Det var helt normalt å snakke med ham, men det er litt rart å tenke på at alle kan se det vi har laget, smilte Ellen Hagen (13) og Melat Røde (13) fra Salhus skole.

Artikkeltags