Gå til sidens hovedinnhold

Klart JA til skolegudstjenester

Artikkelen er over 12 år gammel

Torger Nilsen (KrF) fikk gjennomslag for sin argumentasjon da Vefsn kommunestyre vedtok at skolene skal delta i skolegudstjenester i framtiden.

Kommunestyrets offisielle holdning til spørsmålet om skolegudstjenester er dermed at skolene skal delta. Men alle som ikke vil får slippe, og Torger Nilsen fikk politikerne med på å vedta et ønske om samarbeid mellom flere kirkesamfunn for å få fram det religiøse mangfoldet.

Læreplanen

Er en gudstjeneste det samme som forkynnende aktivitet? Har barna vondt av å oppleve en gudstjeneste? Bør skolen oppsøke kirken på andre måter enn gjennom en gudstjeneste for å lære om den? Gir en gudstjeneste viktig og trosnøytral lærdom?

Dette var bare noen av spørsmålene utallige talere bega seg inn på i løpet av møtet. Nevnte Torger Nilsen holdt det mange oppfattet som det mest inkluderende innlegget.

– Alle som vil må få fritak. Men min posisjon ellers er at det å gå i en skolegudstjeneste kan være en grei måte å gi elevene innsikt som en del av den generelle delen av læreplanen. Og dette bør gå flere veier. Jeg er personlig kristen, men har ingen ting imot å la mine barn få overvære for eksempel ei humanistisk jul med tilhørende seremonier. Det ville være lærerikt, uttalte han.

Alle splittet

Hilde Engøy (Rødt) har vært saksordfører i saken. For henne er det viktig at de folkevalgte har ei holdning til saken, og ikke overlater dette viktige spørsmålet til foreldreutvalgene på den enkelte skole.

– Foreldre må ha rett til å nekte skolegudstjenester for sine barn uten begrunnelse. Det som er litt ekkelt med å la hver enkelt skole avgjøre dette, er at de som gjerne vil i en gudstjeneste ikke får lov til det når skolen sier nei. For øvrig mener jeg at det å observere, og samtidig lære å vise respekt for, ei religiøs handling, er en viktig del av den generelle opplæringa, uttalte Engøy.

Engøy sto alene om sitt syn i Rødt, som for øvrig ikke er det eneste splittede partiet i denne saken.

– Arbeiderpartiet er splittet om de fleste momentene i denne saken, medga varaordfører Mildrid Søbstad.

– Personlig synes jeg at alle som vil gå på en skolegudstjeneste skal få muligheten til det. Jeg vil også at denne saken skal tas opp på hvert eneste foreldremøte i kommunen i tida framover, la hun til og fikk gjennomslag i vedtaket for det.

Tolkinger

Harald Horsberg (SV) og Ingar Solberg (Ap) var de mest hardbarkede motstanderne av et vedtak som sier at skolene i utgangspunktet skal delta på skolegudstjenester.

– Denne forsamlingen har ikke tatt inn over seg dommen fra Strasbourg, der det står at det ikke skal være forkynning i skoletiden. Gudstjenester er forkynning, og at det ikke er lov å drive med forkynning i forbindelse med RLE-faget betyr ikke at det fritt kan gjøres i sammenheng med andre fag, uttalte Horsberg.

Ingar Solberg var helt på linje.

– Skolen skal brukes til undervisning. Ikke til spesielle interessegrupper som får to timer til å framføre sitt budskap uten motforestillinger, sa han.

Men humanistene i salen ble ikke hørt. Kommunens offisielle holdning er at elevene skal tilbys skolegudstjenester i framtiden.