Gå til sidens hovedinnhold

Klart for sjikanesak

Artikkelen er over 13 år gammel

22. januar starter saken mot tibarnsforeldrene fra Mosjøen som er tiltalt for å ha sjikanert barnevernsansatte i Vefsn kommune.

Etter at politiet på Helgeland to ganger hadde henlagt anmeldelsene av faren (43) og moren (42), tok statsadvokat Jenny Margrethe Sellæg affære i fjor. Hun tilsidesatte henleggelsen og ila faren og moren henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner i bot. Sellæg mener paret har gjort seg skyldig i brudd på straffelovens bestemmelser om fredskrenkelse, og åndsverkslovens paragraf 54 som forbyr offentliggjøring av bilder av personer uten deres samtykke.

Står på sitt

Paret som skal for retten har ti barn, og har gjennom en årrekke følt seg trakassert av barnevernet i Vefsn. De nekter å betale foreleggene som statsadvokaten har skrevet ut, og varsler en lang kamp i rettsapparatet dersom de skulle tape saken i Alstahaug tingrett.

– Ansatte i barnevernet har stor makt, og da må de også tåle sterk kritikk. Vi går om nødvendig til Høyesterett og Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for retten til å kritisere barnevernet, sier faren til VG.

Prinsippiell sak

Saken mot foreldreparet fra Vefsn ventes å få stor oppmerksomhet, ikke minst på grunn av de prinsippielle sidene ved den.

– Saken vil trekke grensen mellom ytringsfriheten og privatlivets fred. Jeg mener privatlivets fred er brutt, sier statsadvokat Jenny Margrethe Sellæg.

Hun kjenner ikke til at tilsvarende forhold er prøvd av domstolene før.

Sellæg viser til straffelovens paragraf 390a om fredskrenkelse - det vil si plagsom eller hensynsløs atferd overfor en annen person - og åndsverklovens paragraf 54 som forbyr offentliggjørelse av bilder av personer uten deres samtykke i sin begrunnelse for foreleggene.