Gå til sidens hovedinnhold

Klar med fire sorter øl

Artikkelen er over 7 år gammel

Ølbrygger Stian Skogly i Mosjøen Mikrobryggeri AS lanserer torsdag fire ølsorter med egne dialektnavn.

Møt det mørke porterølet «Jåsdaill», det lyse hveteølet «FletterFæsje», den gylne pilsneren «FrøskattAnders» og den brungylne og både bitre og litt syrlige IPAen «Ratæskank». Alle dialektnavn og kallenavn fra vefsndistriktet ifølge bryggeren selv navn som ingen kan skjemmes av.

– Navnene er egentlig hyggelige karakteristikker på personer. «Flætterflæsje» beskriver for eksempel ei jente i veldig godt humør. Jeg valgte slike navn i stedet for mer opplagte alternativer som «Helgelandsporter». Vil gjerne ha tilbakemelding på navnene, sier Skogly, uten å legge skjul på at oppfordringen til navnedebatt også handler om markedsføring av ølet.

Mageknip

Skogly står bak det eneste mikrobryggeriet på midtre- og søndre Helgeland. Torsdag spretter han ølkorkene for første gang til øltørste vefsninger.

Skogly er selvsagt spent på om folk flest vil like ølet hans.

– Litt mageknip og sommerfugler. En milepæl. Nå er vi her, sier bryggeren.

Lanseringen foregår på Vikgården i Mosjøen, et av tre utsalgssteder for Skoglys fire ferske og skummende ølsorter.

I løpet av sommeren vil også Fru Haugans Hotel og en foreløpig hemmeligholdt matvareforretning selge mikrobryggerens gylne dråper.

– Jeg har fått god respons på ølet mitt fra kompiser og fra familie, sier Skogly.

2.500 flasker

Det var i vinter at Skogly tok det store skrittet over fra å være hobbybrygger til å bli en ølgründer. Han investerte flere hundre tusen kroner i fire svære gjæringstanker, en diger mesketank og mye annet ølbryggerutstyr.

I tillegg har han bygget om garasjen sin etter alle kunstens og ikke minst etter statens regler for hygienisk produksjon.

Formålet var å produsere øl for salg, slik hobbybryggeren fram til da kun hadde drømt om.

Nå har altså drømmen gått i oppfyllelse. Skogly har alt produsert 2.500 halvlitere øl fordelt omtrent likt på de fire ølsortene porter-, pils, hvete- og IPA (Indian Pale Ale).

– Noe for enhver smak, fra det mørke til det lyse, sier bryggeren.

Han forteller at markedet vil bestemme produksjonsmengden, men at han håper å brygge 5000 liter øl i løpet av 2014.

– Planen min går ut på å fortsette med å selge øl til utsalgssteder. Men jeg ønsker også å skreddersy øl til ulike anledninger. Et femtiårslag, et bryllup eller bare en fest. Mindre kvanta og med egne etiketter. Mer generelt ønsker jeg å lage flere sorter øl. Har alt konkrete planer om årets juleøl. Eller hva med en dobbel IPA, med dobbelt så mye humle- og bittersmak? Eller en bokkøl? spør Skogly.

Prisen for en halvliter øl à la Skogly vil ligge på 50-60 kroner på utsalgsstedene.

– Dette er jo ikke billig sammenliknet med vanlig industriøl, som jo ofte er pils. Jeg klarer ikke å konkurrere på pris. Men jeg tilbyr kvalitetsøl og noe annet enn bare pilsnerøl, sier Skogly.

Han har per i dag ikke fått salgsbevilling for flaskesalg direkte til folk flest. Men han har søkt kommunen om lov, og venter på svar.

– Jeg har fått en såkalt engrosbevilling for salg til skjenkesteder som Vikgården og til hotellet, og til butikker, opplyser Skogly.

Vikgården Landhandel og Kaffebu i Mosjøen er basert på servering av lokalprodusert mat. Daglig leder Marianne Myrnes Steinrud gleder seg til å få et lokalprodusert øl inn i sortimentet.

– Vi har ventet på Stians øl. Fra før har vi solgt øl også fra Hemnes Mikrobryggeri med suksess. Mange av våre kunder spør etter lokalt øl som passer til lokalprodusert mat. Jeg synes det er artig at noen tør å ta steget over fra hobbybrygging til brygging for salg, sier Myrnes Steinrud.

Kommentarer til denne saken