Klar, ferdig, spillefilm

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Aleksander Leines Nordaas (21) fra Mosjøen lever og ånder for film. Nå har han fått den kjente skuespilleren Kristoffer Joner med på laget.

DEL

21-åringen driver for tiden med innspilling av en spillefilm i sin nye hjemby, Bergen. Filmen har fått navnet «Dragsug» og ideen dukket opp i løpet av sommerjobbingen ved Elkem Aluminium hjemme i Mosjøen.

– Jeg hadde mye tid til å tenke og da kom jeg opp med ideen om «flasketuten peker på». Det er en lek alle kjenner igjen og etter hvert som ideen utviklet seg, så endte den leken opp med å danne rammen i filmen.

I filmen møter vi Harald som flytter alene til en ny by og treffer en gjeng som spiller flasketuten peker på. Men leken er ikke så uskyldig som den høres ut og etter hvert havner Harald i et trekantdrama og i et dragsug som han får problemer med å komme ut av.

Dugnad

Spillefilmen er en såkalt dugnadsfilm som består av unge film- og skuespillerspirer. Ingen av dem som jobber med filmen får lønn, dette er noe alle gjør på fritiden, sier Aleksander.

Til og med skuespilleren Kristoffer Joner, kjent fra blant andre filmene «Mongoland» og «Villmark», stilte opp gratis i en mindre gjestescene i «Dragsug».

– Han tente umiddelbart på ideen og var med på opptak for noen uker siden. Det var veldig nyttig å ha med en med så mye erfaring og han kom med mange gode råd, forteller en tydelig stolt filmskaper.

$SUBT_ON$Bergen-fan

Aleksanders filminteresse startet da pappa Magne Nordaas gikk lei av å lage julevideoer og kameraet ble ledig.

– Jeg tror jeg var rundt 12 år og i begynnelsen var det bare tull med venner på bunnivå, sier Aleksander. Jeg er jo ingen filmguru nå heller da, men jeg vet i alle fall at det er film jeg vil drive med.

Det var etter videregående i Mosjøen at Aleksander dro til Bergen. Han ville gjøre noe annerledes og startet ved Fana folkehøyskole på friluftslivlinja. Men filmingen ble ikke lagt på hylla av den grunn.

– Jeg tror at jeg filmet veldig mye mer enn de som faktisk gikk på filmlinja det året, smiler Aleksander. Bergen viste seg å være en fin by for mosjøgutten og etter to år med privat tv- og filmutdanning på Merkantilt institutt og Noroff instituttet, går han nå medievitenskap ved universitet.

– Det er en utrolig fint her i Bergen. Jeg stortrives, og nå er det også i ferd med å bygges et filmmiljø her i byen, forteller Aleksander. Jeg vet ikke om noe slikt miljø i Mosjøen, men det hadde vært gøy å se om det går an å bygge noe også der. Jeg har i alle fall ikke sett noen som virrer rundt med kamera når jeg har vært hjemme, men det vil jeg anbefale folk å gjøre. Det er jo slikt man lærer av, sier Aleksander.

Lidenskap

Aleksander er ikke den typiske Hollywood-regissør som sitter i en stol og dirigerer under opptak. Han har ikke tid til å sitte ned engang, for han står selv for både regi, manus og foto på denne innspillingen. I tillegg bruker han mange timer på å redigere det materialet som har blitt tatt opp underveis i prosessen. Men noen kontrollfrik vil han ikke kalles.

– Nei, jeg tror jeg heller er en perfeksjonist. Det er ganske stressende å ha mange ulike roller i produksjonen, men det er så spennende å se at de bildene jeg hadde inne i hodet mitt settes ut i livet. Jeg må gi alt for det går jo ikke an å være middelmådig heller, forteller den unge filmskaperen. Men studier og filming har vært vanskelig å kombinere.

– Jeg har rett og slett for lite tid. Det ene faget måtte jeg droppe og nå har jeg satt av fire dager til eksamenslesning i de andre fagene og satser dermed alt på at det holder. Men når det kommer til hans store lidenskap er helgelendingen mer enn konsentrert. Under innspillingen med Kristoffer Joner, som varte fra klokken ni om morgenen til midnatt, glemte han rett og slett å spise.

– Jeg er som en duracellkanin, går og går og går, både uten mat og drikke, ler Aleksander.

Kinoplaner

Aleksander drømmer om å leve av filmproduksjon, men veien mot målet er lang.

– Hadde jeg villet bli rik hadde jeg blitt sivilingeniør, sier 21-åringen. Jeg håper på å komme ut i verden og Amerika og storbudsjettfilmer er svært fristende.

Men mer utdanning er nok nødvendig og til neste år går ferden muligens mot regi eller fotolinjen i Lillehammer.

– Jeg tror det kan være et godt karriereskritt med 3 års utdanning fra en så anerkjent skole, men vi får se, sier Nordaas med et smil. Kanskje med henvisning til ungdomskjæresten og mosjøværingen Linn Kristin Lien som ikke er ferdig med sin jussutdanning i Bergen. Sammen med sin andre høyre hånd, lyd og lysmann Bernt Ove Moss har Aleksander startet et lite filmproduksjonsfirma «Yesbox». På deres Internettside kan man følge filminnspillingen av «Dragsug» dag for dag. Til helgen skal store scener spilles inn og Aleksander har store forhåpninger for det endelige produktet.

– Det høres kanskje ambisiøst ut, men jeg ser ingen grunn til at ikke denne filmen havner på kino. Blir den bra nok, så skal vi nok få den dit.

Artikkeltags