Jubilant med pionerånd

DATALAGERET: I et tilsynelatende vanlig rom lagres mengder av data om norsk næringsliv, biler, alternative behandlere, deg og meg. Tor Skjørdal og Ulf Skipsfjord er to av de 470 ansatte som har vært med lengst. (Foto: Sigfrid Hagerup)

DATALAGERET: I et tilsynelatende vanlig rom lagres mengder av data om norsk næringsliv, biler, alternative behandlere, deg og meg. Tor Skjørdal og Ulf Skipsfjord er to av de 470 ansatte som har vært med lengst. (Foto: Sigfrid Hagerup)

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fra 14 ansatte til 470. Brønnøysundregistrene har vokst siden oppstarten i 1988. Ulf Skipsfjord har vært med hele veien.

DEL

Som en blå og hvit borg inspirert av fjell og bølger ligger bygningen der ytterst på kaia i Brønnøysund. Registrene. Vi ble med på innsida for å høre hva som har skjedd siden oppstarten i 1988. For egentlig begynte det før. Ulf Skipsfjord har vært med siden 1980, under etableringen av Løsøreregisteret.

Pionerånd

– Jeg var nyutdanna og jobbet i Berlevåg i et år da jobben her dukka opp. Jeg husker det sto i Brønnøysunds Avis at dette kunne bli stort, det kunne bli opp til 30 - 35 arbeidsplasser, humrer Skipsfjord.

– Men det var ingen som ante da at det skulle bli så stort, legger han til. Vi sitter i kantina med utsikt mot leia og båttrafikken. Bortsett fra noen visittkort måsene har slengt fra seg på vinduet, er det ingenting som skjemmer for sikten.

– Ja, det hender at folk fra Oslo blir betatt av utsikten vi har her, bekrefter Ulf Skipsfjord. Han synes Stortinget gjorde en genistrek da de gikk inn for å legge løsøreregisteret, og seinere etaten for Norges sentrale registre, nettopp til Brønnøysund.

– Det er ei pionerånd som råder på registrene. Vi ville vise dem at vi får det til også her ute på kysten. Vise oss tilliten verdig. De gode resultatene førte til at vi ble pålagt flere oppgaver, og registrene har bare vokst siden, forteller Skipsfjord.

Registermysteriet

Men de statlige registrene kunne like gjerne ha blitt hetende Grimstadregistrene, for det sto mellom de to kystbyene den gangen beslutningen skulle tas. Nå sier folk som ringer at de skal til "Brønnøysund" når de mener Brønnøysundregistrene. Og registrene har blitt noe folk forbinder like så naturlig med Brønnøysund som hullet i Torghatten. For her ligger bedriftshemmeligheter, ekteskapshistorier og andre offentlige data trygt lagret. Bare en telefon eller et tastetrykk unna.

– Hvordan forklarer du arbeidsplassen din for et barn?

– Jeg har tre gutter sjøl, og da pleier jeg å si at hvis du skal starte opp ei bedrift så må du registrere den i Brønnøysundregistrene. Hva den heter og hva sjefen heter, blant annet. Og hvis du har ei bedrift, kan det være kjekt med en bil. Og har du ikke så mange penger i banken må du ta opp et billån, og da vil banken ha en sikkerhet for at den får pengene tilbake. Dermed tar de pant i bilen, og det tinglyses i Brønnøysundregistrene, forteller Ulf Skipsfjord. Alle har hørt om registrene, men det kan være litt diffust hva de egentlig driver med. Og kanskje driver de med noe du ikke har hørt om før også.

– De minst kjente registrene? Kanskje det for utøvere av alternativ behandling, gjeldsordningsregisteret og akvakulturregisteret, smiler Skipsfjord.

Feirer hverandre

Selv er Ulf Skipsfjord rådgiver i administrasjonen og driver til daglig med økonomi, budsjett og regnskap.

– Kjempegodt arbeidsmiljø, det er sånn at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Og det er en spennende arbeidsplass - det er stadig nye ting og endringer som skjer. Heldigvis har jeg ikke blitt så gammel at jeg synes det er skummelt ennå.

– Hva tror du Brønnøysund hadde vært uten registrene?

– Oj, da tror jeg vi hadde hatt noe annet. Vi hadde blitt tvunget til å være innovative. Men vi hadde neppe vært så mange innbyggere her som vi er i dag, tror Skipsfjord. Nå gleder han seg til den store 20-årsfeiringen på Samfunnshuset i Brønnøysund lørdag kveld, der Bodil Aakre - registrenes mor - skal feire sammen med 450 av de ansatte.

– Det blir vel som det bruker - jovialt og mye glede, med gode arbeidskolleger som feirer hverandre.

Artikkeltags