– Ja, er ikke denne berta vakker, så vet ikke jeg, sier Rune Kristian Ellingsen (31) fra Røst. Sammen med kompisen Finn Olav Olsen (34) fra samme øykommune har han investert i en 34-fots seilbåt som skal brukes på jordomseiling fra neste år. Omtrent 20. august 2006 legger SY «Underveis» fra kai på Røst, klar for over tre år på alle verdens hav.

Tirsdag fikk sjøfarerne, begge med 50 prosent helgelandsk blod fra Rødøy, for første gang gå om bord i båten sin. Den kom til Sandnessjøen med lastebåt mandag kveld, og duppet i kulingen ved gjestebrygga et døgn før ferden startet i retning Røst.

Turen som levebrød

– Ideen om å reise langt sammen er ti år gammel. Men i 2000 leste jeg boka til Knut Frostad, og tenkte med en gang på jordomseiling. Jeg var så dum å nevne det for Finn Olav, og nå sitter vi her, gliser Ellingsen.

– Vi er jo steine tullat, men det er nå vi har sjansen. Hvis vi ikke legger ut på tur, kommer vi til å angre resten av livet, sier Finn Olav Olsen.

Begge to har vokst opp i båt, og kompisene tar sikte på å gjøre jordomseilingen til et levebrød den tida reisen varer. Ellingsen er journalist og har besøkt 25 land med kamera og penn. Meningen er at ferden skal resultere i ei bok, kanskje en liten TV-serie, og ei nettside tilkoplet et webcamera i masta skal oppdateres kontinuerlig av Olsen. Sponsorer har vært meget positive.

– Vi skal døpe båten om fra «Splitter pine» til «Underveis», og vi har slagordet «Underveis fra Røst mot vest.» Båttypen er velprøvd på jordomseilinger. Akkurat denne båten har gått på vestlandskysten siden 1987, og det er vel et godt tegn, sier Ellingsen.

Kontraster

I oktober 2009 regner guttene med å være tilbake på Røst, etter å ha besøkt 45 land. Planleggingen er gjort ned til små detaljer, og blant annet har karene tatt høyde for at det kan bli intimt i båten.

– Men vi er som et gammelt ektepar, så det går greit. Vi har kjent hverandre hele livet. Vi ser fram til å oppleve kontrastene fra Antarktis til Tahiti. Jeg regner med alt fra frostskader til solstikk. Tenk, her vi nå sitter i varmekjeledresser i Sandnessjøen, skal vi svette i bare trusa med en paraplydrink på Bora Bora, sier Rune Kristian Ellingsen, tydelig fornøyd med båten han og kompisen ga 380.000 kroner for. Hele reisebudsjettet er på 850.000 kroner.

– Vi har allerede lagt igjen penger på Nothuset i Sandnessjøen. Kjøpte sjakkel og dieseldonk, sier Ellingsen, før kompisene setter kursen ut av gjestehavna i Sandnessjøen. Litt seinere på tirsdagskvelden tikker følgende tekstmelding inn:

«Passert Nesna. Snart Stokkvågen. Piece of cake.»