Jetne "detronisert" av ungdommen

FØRSTEDAME: Med fem flere personstemmer rykket Ingeborg Steinholt forbi Einar Jetne og inntok partitoppen i Nordland. (Arkivfoto: Torild Wika)

FØRSTEDAME: Med fem flere personstemmer rykket Ingeborg Steinholt forbi Einar Jetne og inntok partitoppen i Nordland. (Arkivfoto: Torild Wika)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Fem flere personstemmer enn Einar Jetne (66) sørget for at Ingeborg Steinholt (21) er å regne som RVs "førstedame" i Nordland. – Kjempeartig, sier Jetne.

DEL

Fem små personstemmer, 296 mot 291, førte til at RVs Ingeborg Steinholt formelt sett er å betrakte som RVs førstekandidat i fylkestinget, foran partiveteran og mangeårig representant, Einar Jetne.

– Regelen er sånn at når to kandidater får mer enn åtte prosent personlige stemmer av det samlede antall listestemmer, er det antallet personstemmer som avgjør rangeringen, forteller sekretær for valgstyret i Nordland, Sten Isaksen.

Danket ut

Isaksen opplyser at det samme skjedde med Venstre i Nordland ved forrige fylkestingsvalg. Da sto Arne Langseth på førsteplass, mens May Valle sto på andreplass. Men et lite knippe flere personstemmer til May Valle førte til at de to skiftet plass på rankinglisten.

– Det er kjempeartig at ungdommer kommer og danker ut en gammel mann som meg, sier Einar Jetne som langt fra føler seg utslått.

– Hadde jeg ikke kommet inn, hadde det muligens kjentes annerledes. Men når vi begge kom inn og doblet representasjonen, er det bare flott, sier Jetne som har representert RV på fylkestinget siden 1991.

Regionreform

Jetne er fortsatt noe usikker på om han og de andre fylkestingsrepresentantene er valgt for to eller fire år.

– Under nominasjonen var det mye snakk om at det handlet om en toårsperiode på grunn av planene om en regionreform i Norge, og at styret til de nye regionene skal velges samtidig med stortingsvalget i 2009, men nå opplyses det fra fylkeshold at vi er valgt for fire år. Hva som blir resultatet, er så vidt jeg forstår fortsatt noe uklart, antyder Einar Jetne.

De siste utspill i forbindelse med regionreformen kan tyde på at Nordland fortsetter som eget fylke/egen region.

– Men jeg regner med at om så skjer, må det vel gjennomføres et nytt valg også i Nordland samtidig som man velger regionstyrer ellers i landet der det blir endringer, påpeker Einar Jetne som presiserer at han ikke ønsker større regioner.

– Den geografiske avstanden mellom de styrende og de styrte er mer enn stor nok slik den er, så jeg hadde egentlig ønsket mindre regioner enn dagens fylkeskommune, sier Einar Jetne som understreker at et nytt fylkestings–/regionsvalg vil bli uten ham på listen.

– Da er jeg formelt pensjonist og vil ikke være med på dette planet lenger, sier han.

Artikkeltags