- Jeg hadde ikke forventet å vinne

Trond Einar Lysholm, Stian Skogly og Jørn Idar Almås Kvig satt i juryen når Helgelands beste hjemmeproduserte øl skulle kåres.

Trond Einar Lysholm, Stian Skogly og Jørn Idar Almås Kvig satt i juryen når Helgelands beste hjemmeproduserte øl skulle kåres. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Helgelands beste hjemmeproduserte øl er kåret etter nådeløs poenggiving.

DEL

Over 30 forskjellige typer øl var meldt på, og omtrent 40 publikummere hadde møtt opp for å få med seg konkurransen «Helgelands beste hjemmeproduserte øl» under Tiendebytte.

- Overveldende

Bregnevegen kjellerbryggeri gikk seirende ut av kåringen med sin hjemmebryggede Imperial Dark IPA «Four Bies».

- Det er helt overveldende. Jeg hadde ikke forventet å vinne, forteller Eskil Barstad, og legger til:

- Jeg vil takke læremester Ole Sagen, husfrue Kristina Svartvatn og medbryggerne Jørn Trygve Myhre og Jon Forbu. Jeg må også takke den alltid behjelpelige altmuligmannen Per Gunnar Thom for hjelp til spekulering og bygging av bryggeriutstyr, og ekspertisen på landbruksskolen i Marka for tips etter smaking.

Premien for «Helgelands beste hjemmeproduserte øl» er å brygge sammen med Stian Skogly i Mosjøen Mikrobryggeri.

- Det kommer til å bli kjempespennende, sier vinneren.

- Råkult

I juryen satt Stian Skogly, Trond Lysholm og Jørn Idar Almås Kvig. Sistnevnte sitter i styret for Norsk hjemmebryggerforening.

- Det er råkult at så mange har meldt seg på, forteller Kvig.

Ølet som var meldt på ble delt inn i fem klasser; lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale og spesial, og innenfor hver klasse ble det kåret en vinner.

- Vi ser på hvor velbrygget det er, og om det er godt håndverk, forteller Kvig.

- Følelse, smak og aroma

Hvert øl som blir testet blir dømt ut fra blant annet utseende, fysisk følelse i munnen, smak og aroma, og hver og én får en score på mellom 1 og 50.

- Poenggivinga er nådeløs, sier han og fortsetter:

- I en konkurranse som dette får vi så mye forskjellig øl, og flere er faktisk bedre enn den ølen du får kjøpt i butikken. Hjemmebryggere har ingen grenser, de tørr å prøve nye ting.

For de to andre dommerne var det en ny opplevelse å få være med å dømme, og eieren av Mosjøen mikrobryggeri var glad for at han fikk sjansen til å være med.

- Jeg er rett og slett overrasket over hvor mye bra det var, forteller Skogly og legger til:

- Det er veldig moro å få være med på smakinga. Jeg har selv brygget i mange år, og er stadig på søken etter nye smaker.

Publikum fikk smake

Ute i salen kunne publikum gå rundt å smake på de mange forskjellige øltypene. Og tross litt venting på at juryen skulle gjøre seg ferdig, var det god stemning i lokalet. Espen Reines var en av de som hadde tatt turen for å få med seg kåringen.

- Det beste med kåringen er at ildsjeler bruker tid på å brygge øl og viser det fram til oss, de fortjener et klapp på skuldra, sier han.

Reines håper arrangementet kan utvikle seg.

- Jeg har kost meg kjempemasse, så jeg anbefaler flere publikummere å komme neste år. Jeg håper kåringen blir tradisjon og kan fortsette å utvikle seg i årene som kommer, avslutter han.

Trond Einar Lysholm i Helgeland event håper også at kåringen blir en tradisjon.

- Det tar lang tid å brygge øl, så vi inviterer allerede til å melde seg på til neste år, sier han og fortsetter:

- Vi var litt treige med å få i gang påmelding i år, men ellers er vi veldig fornøyde.

Vinnere:

  • Helgelands beste hjemmeproduserte øl (mørk ale): Eskild Barstad (Bregnevegen kjellerbryggeri)
  • Lys lager: Lars André Tverå
  • Mørk lager: Lars Henrik Kristiansen
  • Lys ale: Rolf Jøran Forsmo
  • Spesial: Eskild Barstad (Bregnevegen kjellerbryggeri)
  • Publikumsvinner: Roger Håland og Roy Nilssen

Artikkeltags