De to passasjerene Odd Eriksen og Trond Frantsen fikk sammen med flygerne Stein Magne Lian og Kristian Markus Andresen prisen under en gedigen seremoni med 6-700 mennesker i Cape Town på lørdag kveld.

En overveldet Odd Eriksen forteller på telefon fra Sør-Afrika at det er meget sjelden at den internasjonale flygerorganisasjonen International Federation of Airline Pilots' Associations (IFALPA) deler ut prisen Polaris Award. Organisasjonen organiserer flygerforbund i over 90 land og med til sammen over 100.000 flygere. De norske prisvinnerne har derfor fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse i Cape Town for sin heroiske innsats i luften.

Mange priser

Tidligere har de fire mottatt en rekke medaljer og hederspriser for sin innsats i Kato Air flyet i september 2004. Odd Eriksen vil ikke rangere prisene.

– Men å få en slik pris fra det internasjonale flygerforbundet er veldig sjeldent, påpeker han. Flyhelten fra Mosjøen er likevel svært glad for blant annet å bli stemt fram som Årets Helgelending og Årets Nordlending.

– Ved disse prisene gir jo vanlige folk uttrykk for at man har gjort noe som folk flest setter pris på, og det er veldig flott, fastslår Odd Eriksen.

Seks priser

Under tilstelningen i Sør-Afrika fikk også flygerne Ingar Lyngmo og Kristian Markus Andresen en liknende pris for at de fikk satt ned flyet lynet slo ned i rett før landing i Bodø i desember 2003.

– Med det fikk Norge de eneste seks Polarisprisene som ble delt ut på møtet, opplyser en glad og stolt Odd Eriksen. Han måtte for øvrig forlate landsmøtet i Arbeiderpartiet for å få med seg prisoverrekkelsen i Cape Town.

– Det var et dilemma, men det kommer flere landsmøter og jeg har vært på landsmøter før. Dette er noe man opplever bare én gang i livet, sier prisvinneren som også hadde med kona Laila på turen til Sør-Afrika.

Leder for Norges Flygerforbund, Petter Førde, sier til NRK at det er første gang noen fra Norge blir tildelt prisen Polaris Award. Han sier at prisen rager høyest innenfor luftfarten og det regnes som en stor ære å motta den.