Inspirasjon, liv og latter

LIVLIG PÅ LYDIADAGEN: 
 Cecilie Andvig (55) brukte mye humor i sitt foredrag om service, kommunikasjon, oppmerksomhet og holdninger. 216 damer og  12 menn deltok på Lydiadagen  i Mosjøen kulturhus torsdag. 
 (Bilder: Stine Skipnes)

LIVLIG PÅ LYDIADAGEN: Cecilie Andvig (55) brukte mye humor i sitt foredrag om service, kommunikasjon, oppmerksomhet og holdninger. 216 damer og 12 menn deltok på Lydiadagen i Mosjøen kulturhus torsdag. (Bilder: Stine Skipnes)

Artikkelen er over 7 år gammel

Lydiadagen gir inspirasjon og ettertenksomhet. Med humor.

DEL

Det begynner så bra. Med konferansier Marit Selbæks pianospill, publikum synger med av full hals, strofer som «Husk at denne dag må du ta vare på, den forsvinner mellom fingret dine nå. En gang vil du savne slitet, da er det for sent å vite det er du som gjør din dag og tinning grå».

Det er ikke bare baksnakking som har en viss samlende effekt. Siden skal vi kjenne på den ekle følelsen av å føle oss truffet. Men vi skal også le, nikke gjenkjennende og tenkte at «sånn er det».

– Le, så lærer vi bedre. Energi kan flytte fjell!, begynner Cecilie Andvig og gir publikum en leksjon i tilbakemelding. Applaus trigger henne til å stå på, og da blir alt så meget bedre. Andvig snakker om service, om det å bry seg om hverandre, om å være tydelig og kjærlig.

– Hva ligger i begrepet god service? spør hun og forlanger svar fra salen. Hun snakker videre om kommunikasjon, oppmerksomhet og holdninger. Både til oss selv og hverandre. I tillegg blir det flust av sidesprang i stand up-sjangeren, underbygd av langsomt og heftig ganglag, alt ettersom.

– Vi damer er ikke flinke til å se oss selv og ta imot ros. Får vi kompliment for en genser sier vi ikke takk, men mumler noe om en løs tråd, at den er gammel eller kjøpt på salg.

Dama avslutter seansen med «Har du kjærleik til ditt mål. Har du vilje som av stål. Vil du leggja arbeid til, kan du vinna kva du vil». For øvrig et dikt som Odd Reitan bærer i pengeboka.

Du har kanskje lest boka? Ikke. Det har jeg. «Framsnakking - det motsatte av baksnakking» begynner sånn: Hvis dere ikke kan si noe fint om folk, orker jeg ikke å sitte her lenger, sa Rigmor Anna Dava, hun reiste seg og forlot lunsjrommet. Kollegene hennes satt betuttet tilbake. Den hverdagslige scenen fra ei lokalavis i Nord-Norge ble begynnelsen på noe helt spesielt.

Nå har Framsnakking fått 235.000 medlemmer på Facebook, kronprinsen har brukt det og torsdag var mannen bak boka foredragsholder under Lydiadagen. Det handler altså om å snakke pent om noen som ikke er til stede. Og å gi hverandre skryt.

– Gå inn i livene til hverandre og løft hverandre opp! oppfordrer Spjelkavik. Han drar fram den ene hverdagshelten etter den andre, forteller om sin bakgrunn (med digresjoner i massevis) og han benytter selvsagt anledningen til å framsnakke; hudpleielinjas eminente spa, bruktbutikken og elektrobutikken vis-à-vis. Og han slår det fast en gang for alle. Kvinner kan ikke forandre menn. De bare tror det.

– Vi pisser fortsatt på doringen - men tørker det bort med sokkelesten.

Artikkeltags