Imponert minister

GAVE: Odd Eriksen hadde med seg gave til sin kinesiske kollega. (Foto: Geir Johnsen)

GAVE: Odd Eriksen hadde med seg gave til sin kinesiske kollega. (Foto: Geir Johnsen)

Artikkelen er over 8 år gammel

Energiministeren ble imponert over Nordlands kina-kontakter.

DEL

Olje- og engergiminister Terje Riis-Johansen er imponert over kontaktene Nordland fylkeskommune har fått med provinsmyndighetene i Zhejiang i Kina. Det skriver Nordland fylkeskommune i ei pressemelding.

- Det er ekstra hyggelig å være her med min gode venn og tidligere kollega Odd Eriksen. Regjeringen setter stor pris på at dere vil utvikle samarbeidet med fylkeskommuner i Norge, sa Ris-Johansen i møtet med viseguvernør Gong Zheng i Folkets store hall i Zhejiang.

Energifylke

- Nordland er et energifylke og har et godt forhold til statsråd Terje Ris-Johansen og Olje- og energidepartementet. Vi ønsker å utvikle Zhejiangs og Nordlands erfaringer, særlig innenfor energi, sa Odd Eriksen (Ap).

Samtalen mellom partene dreide seg mye om utvikling av små vannkraftverk i Kina og Norge. Energiministeren var interessert i hvem som bestemmer, kommunale, regionale eller nasjonale myndigheter.

- Når jeg spør er det også fordi jeg nettopp har nektet å bygge ut vannkraft i Odd Eriksens hjemkommune, sa Riis-Johansen til stor munterhet for vertskapet i Zhejiang.

Sammensatt

Oppklaringen viste at både i Kina og i Norge har både lokale, regionale og sentrale myndigheter et ord med i laget når spørsmål om utbygging av vannkraft skal avgjøres. Til syvende og sist må de fleste utbygginger godkjennes av sentrale myndigheter.

Omfattende

Utbyggingen av små vannkraftverk i Kina er omfattende og det nasjonale instituttet for elektrisitetsutbygging i utkantene er lagt til regionshovedstaden i Zhejiang, Hangzhou allerede i 1981.

I orienteringen kom det fram at det er bygget ut 44 000 småkraftverk (i Kina opp til 50 MW - i Norge opp til 10 MW), med en samlet produksjon på 51 000 MW.

Byggingen av små vannkraftverk har skutt fart i Kina i senere år. Bare i 2005 ble det bygget småkraft med kapasitet til å levere 5 millioner kilowatt, tilsvarende den totale utbyggingen i løpet av 30 år før 1978.

Rainpower

Det ble også tid til et besøk i det norskeide selskapet Rainpower, som er en videreføring av virksomheten fra Kværner Energy. I sin tid var det Kværner som bygde turbinene til Svartisen kraftverks første trinn. Nå har Rainpower bygget trinn II og befester sin posisjon som en av få verdensledene innen utbygging av store vannkraftverk.

- Kontoret vårt her i Hangzhou kommer til å øke til 50 ansatte, og vår styrke er at vi bygger videre på erfaringene fra Kværner og har både ingeniører og produksjon hjemme i Norge, sier driftsdirektør Trond Moltubakk i Hangzhou Rainpower Technology.

- Her ser du at Nordland er med over alt, sa fylkesrådsleder Odd Eriksen og viste Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bildene av turbinene til Svartisen II.

Artikkeltags