Ikke skremt, bare forbannet

BLE FORBANNET: Bergljot Alsgård (84) bedyrer at hun ikke ble redd da en mann gikk løs på boligen hennes med øks natt til tirsdag. ¿ Jeg ble bare forbannet, sier hun. (Bilder: Christopher Engås)

BLE FORBANNET: Bergljot Alsgård (84) bedyrer at hun ikke ble redd da en mann gikk løs på boligen hennes med øks natt til tirsdag. ¿ Jeg ble bare forbannet, sier hun. (Bilder: Christopher Engås)

Artikkelen er over 11 år gammel

– Jeg blir ikke skremt av en tulling som farer rundt med øks og ødelegger huset mitt. Jeg blir bare forbannet. Han burde skamme seg!

DEL

Bergljot Alsgård (84) ligger fortsatt på sykehus etter de rystende opplevelsene på Halsøy natt til tirsdag denne uka. Hun var sterkt nedkjølt og forkommen da politiet kom over henne på morgenkvisten.

– Jeg var så blåfrossen at jeg mistet følelsen i både hender og føtter. Men jeg hadde da klart å krype inn i huset og fått tent opp i ovnen. Jeg skulle nok kommet meg, sier dama som tidlig i intervjuet bedyrer at hun er av det meget treiske og uredde slaget.

Hørte et brak

Bergljots problemer natt til tirsdag begynte etter at hun hadde laget seg mat i elleve-tiden om kvelden.

– Jeg hørte et brak og glassbrott som singlet innover inngangspartiet på huset. Det viste seg at han hadde brukt en spade til å bryte ut vinduet der, forteller Bergljot som sporenstreks hentet ei kraftig lommelykt.

– Jeg lyste ham rett i ansiktet og sa rett ut at han burde skamme seg over å ødelegge slik for gammelt folk. Jeg ba ham hute seg heim, sier hun.

Mannen svarte ikke. Han ble borte ei stund før han kom tilbake med noen poser fulle av vannflasker.

– Han begynte å kaste disse vannflaskene, som ikke hadde kork på, gjennom vinduene mine. Han ville knuse alle sammen, sier Bergljot.

Øksedrama

Bergljot har ikke telefon, og kunne derfor ikke varsle politiet om mannen som holdt på med å ødelegge huset hennes. Det var også blitt trekkfullt uten vinduer, så 84-åringen bestemte seg for å bruke sparken for å komme seg til folk.

– Da jeg kom ut sto han på baksiden med vedøksa mi hevet over hodet. Han gikk resolutt løs på inngangspartiet på huset med øksa, og ville ødelegge mest mulig.

– Følte du deg truet?

– Nei, han rørte ikke meg, og ignorerte alt jeg sa til ham. Jeg sto der og skjentes på ham som ei sirene uten at det nyttet. Jeg finnes ikke redd, og det tror jeg satte en støkk i ham, sier Bergljot som ikke kom seg langt med sparken sin.

– Jeg falt på isen, og da er det slik stelt med beina mine at jeg ikke klarer å komme meg opp uten hjelp, sier hun.

Stjal lue

Bergljot beordret øksemannen til å hjelpe henne på beina, men det brydde han seg ikke om.

– Han kunne da ha hjulpet et gammelt menneske på beina, men nei da. Før han dro tok han lua mi av meg, og satte si egen på meg. Så knuste han sparken min, det eneste framkomstmiddelet jeg har, sier Bergljot som anslår at hun brukte en halv time på å komme seg inn i huset sitt igjen.

– Da kom han en siste gang tilbake og gikk løs på alt inne i huset mitt. Alt som kunne bli knust - tv, hyller, klokker, dører - er knust, sukker 84-åringen. Hun anser ikke seg selv som skadet, selv om hun ligger på sykehus.

– Jeg var veldig frossen, det skal jeg gå med på. Og knærne mine er veldig såre etter at jeg måtte krype en del. Men ellers er jeg i fin form, sier Bergljot.

Ny bolig

Bergljot Alsgård har bodd alene i det gamle falleferdige huset på Halsøy i om lag 40 år, men innser at hun nå må flytte ut.

– Det lille som var der er ødelagt nå, så jeg må nok finne noe nytt. Hva det blir til slutt, får jeg bare se på. Men det skal nok bli ei råd, sier hun.

I over 40 år har Bergljot bodd alene i det gamle huset, og trivdes med det.

– Standarden er ikke den aller beste, men jeg har klart meg veldig fint. Det har vært koselig å være litt for seg selv, uten å ha tusen øyne på seg når man skal på butikken. Og jeg har klart meg helt fint, selv om det nå begynner å røyne på, sier hun og forteller i samme åndedrag om at hun i forrige uke bar inn en kubikk med ved til seg selv.

– Hva ville du si til han som ramponerte huset ditt hvis du traff ham igjen?

– Jeg har lyst til å treffe ham igjen, og da skal jeg si rett ut at han burde skamme seg. Jeg ville riktig like å vite hva i f.. han har med å herje rundt som en tulling utfor veggen min med øks for. Attpåtil ødelegge huset mitt slik at jeg må flytte? Han burde virkelig skamme seg, sier Bergljot Alsgård.

Artikkeltags