Husmannen hedret 100 år for seint

HØYTIDELIG: Ivar Roger Hansen holdt tale og foredrag om Petter Dass-bautaen, visstnok i like fint vær som ved avdukingen for 100 år siden. Foran ham på trappa sitter tidligere Alstahaug-ordfører Bjarne Myhre. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

HØYTIDELIG: Ivar Roger Hansen holdt tale og foredrag om Petter Dass-bautaen, visstnok i like fint vær som ved avdukingen for 100 år siden. Foran ham på trappa sitter tidligere Alstahaug-ordfører Bjarne Myhre. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

Artikkelen er over 10 år gammel

Tirsdag er det 100 år siden Petter Dass-bautaen på Alstahaug ble avduket. I går fikk en vanlig husmann endelig sin del av æren for at den flotte steinen så dagens lys.

DEL

– Det føles godt at oldefar endelig blir satt pris på, sier Ann Karin Johnsen, oldebarn av husmannen Johan Bech Slåtterøy, mannen som hadde ideen til Petter Dass-bautaen. Søndag var om lag 60 mennesker samlet på Alstahaug for å feire støttas første 100 år, og da ble det gjort mer stas på husmannen enn hva som var tilfelle i 1908.

– For 120 år siden rodde Slåtterøy mellom holmene og husene, og han hadde et spesielt ærend. Han hadde en idé om å reise et minnesmerke over Petter Dass på Alstahaug. Han ba om 10 øre, men naboene mente han var spinn hakke gal, sa daglig leder Ivar Roger Hansen ved Petter Dass museet, i solskinnet søndag.

– Stolt nå

Initiativtakeren Slåtterøy var ikke invitert da bautaen endelig ble en realitet.

– Dessverre ble han uteglemt den 26. august 1908, men han var til stede, og hadde sikkert ikke noen god dag, sa Ivar Roger Hansen, som denne helga gjorde bot på en 100 år gammel skade.

– Vi har lagt ned blomster på grava hans på Alstahaug, sa Hansen. 100 år etter avdukingen fikk Slåtterøys familie invitasjon til jubileumsfeiring, men den kom i siste liten.

– Vi fikk ikke innbydelsen før i går. En venn ringte til arrangøren og ga en liten skjennepreken. Det var bare så vidt denne gangen også, sier oldebarn Ann Karin, som likevel trivdes svært godt på toppen av Albærhaugen.

– Jeg er stolt nå, sier hun.

Telegram fra Kongen

I 1908 var det visstnok 5.000 mennesker samlet på Alstahaug, og båtene lå tett i vågen. Biskop og landsdekkende aviser var til stede, og stortingsmann, statsråd, borgermester, sorenskriver og lensmann Sofus Arctanders åpningstale ble trykket i sin helhet i Aftenposten. I talen ble det selvfølgelig ikke spart på et eneste superlativ.

Arctander trådte fram også i 2008 i Tor Helge Allerns skikkelse. Han slo fast at Petter Dass var en arbeidets riddermann som ikke orket å legge seg på den late side, selv i sykdomsperioder. Petter var en oppriktig fattigmannsvenn, og intet mindre enn en av Nordlands mest folkekjære sønner. Allern avsluttet med å lese telegrammet fra Kongen, som i 1908 neppe ble meddelt forsamlingen til flystøy fra Widerøe.

– Burde vært her

Daværende ordfører takket for minnesmerket og lovte at bautaen skulle bli tatt godt vare på. Dette løftet er holdt i 100 år, men i 2008 var imidlertid ikke en sjel fra Alstahaug politiske ledelse til stede for å overvære en høytidelighet.

– Men det får holde med to gammelordførere. Både Bjarne og jeg er til stede, smiler Bill Rønning, som sang av full hals da anledningen ble avsluttet med intet mindre enn "Ja, vi elsker."

Bjarne Myhre likte markeringen svært godt.

– Det var enkelt og høytidelig. Slik skal det være. Men jeg synes ikke noe om at kommunens ledelse ikke er her. De burde vist såpass interesse at de i det minste var til stede. Man behøver ikke å synge, sier Myhre.

Artikkeltags