Huler ut verdens største rikule

Artikkelen er over 13 år gammel

Kanskje er det verdens største rikule som Kolbjørn Hatlen i Grane nå har hulet ut og bearbeidet. Den er stor som et lite badekar og innen kort tid stilles den ut hos en samler i Umeå.

DEL

I to måneder har Hatlen arbeidet med den enorme rikula. Han har brukt tre typer motorsag for å hule ut den store kolossen, før han gikk over til kvasse hoggøkser og finere verktøy. Når den store rikula nå står ferdig for levering, ser han på den som litt av en kuriositet.

Størst

– Rikula har vært på ei bjørk og kommer fra svenske skoger i nærheten av Umeå. Der er det en skogeier som samler på rikuler og han fikk kjøpe denne fra en annen skogeier. Kolossen var to meter i diameter og anslått vekt var to tonn. Den hadde ligget i sju år med barken på og dermed hadde den råtnet tvers gjennom, forteller Hatlen.

– Hvordan havnet den i Holmvassdalen hos deg?

– Mannen som eide rikula hadde vært i Hattfjelldal og sett flere av mine arbeider som selges fra butikken til Solbjørg Hoff. Han hadde kjøpt flere ferdige rikuler derfra og tok kontakt med meg. Han ville undersøke mulighetene for å gjøre noe med den enorme rikula han hadde liggende og jeg tok utfordringen. Nå er den største halvdelen av rikula ferdig. Den har en lengde på 1,80 meter og bredden er 1,20 meter. Jeg har ikke hørt om at det finnes noen større noen steder og det ville vært moro om noen kjente til det, sier Hatlen.

Mye masse

Da han startet med jobben, måtte han først dele rikula i to og deretter gikk han løs på den største og beste delen. Råtten og frisk tremasse måtte fjernes og han kjørte bort to traktorlass med masse. En del av massen har han brukt til dekke på gangveien mellom to uthus.

På grunn av at barken var beholdt i sju år, var treverket skadet av råte. Dette ble ei ny utfordring for Hatlen. Han måtte fjerne det som var ødelagt og felle inn nye stykker med tre. I bunnen på rikula vises dette godt, og det stadfester også at her er det lagt ned et stort arbeid for at resultatet skal bli bra.

– Hvis eieren vil det, kan rikula males innvendig, men jeg tror ikke han ønsker det. På et vis, forteller også dette noe om hva som har skjedd med treverket og at det er mulig å reparere det, mener Hatlen.

Til vanlig arbeider han inne på eget verksted når nye rikuler og andre tregjenstander skal formes, men i sommer har ikke det vært mulig. Han har rigget til et tak med presenning og under dette har arbeidet foregått. På samme plass har han også arbeidet med det som skal bli talerstol til Grane kommune.

– Men nå blir det for kaldt og ufyselig å stå ute. Jeg er glad for at eieren kommer til helga for å hente rikula, sier Kolbjørn.

Stort utvalg

Den svenske eieren har en stor eiendom ved Umeå og har innredet et eldre hus med utstillinger av trearbeider. Blant disse er flere rikuler laget av Hatlen. Innen kort tid er trolig også verdens største på plass.

Et stort utvalg av arbeider finnes også i et lite utstillings- og salgsrom hos Hatlen i Holmvassdalen. Her har han rikuler, fra de minste kopper og kokser, til store skåler og trau. Han lager også kubbestoler og andre ting på bestilling, og på veggen er synlig bevis for et mangeårig samarbeid med maleren Webjørg Steinset. En plakat om kulturdager i Enebakk viser et av hennes motiver med ramme, laget i tre av Hatlen.

Den samme Steinset har i en årrekke holdt kurs på Sandvik folkehøgskole, og opp gjennom årene har hun malt på mange gjenstander som Hatlen har laget.

Fortsetter

Gjennom en årrekke har den pensjonerte jernbanemannen samlet rikuler fra store deler av landet. Han har også fått rikuler fra andre og fortsatt leverer folk rikuler som de finner. Noen ønsker å få laget noe av råvaren, mens andre gir det til Hatlen for fri bruk.

– Jeg er selv for dårlig til beins for å gå mye i skogene for å lete etter rikuler, men jeg har et bra lager og har nok å holde på med, forteller Hatlen.

Det siste oppdraget han har fått, er å lage en talerstol til kommunestyresalen i Grane. Med god hjelp fra skogentreprenør og Statskog har han fått en stor stokk som stammer fra det største treet i Eiterådalen.

Han har hult ut stokken og beholdt en del av rotstammen og nå blir det opp til ordføreren å bestemme hvordan detaljene skal være.

– Her er plass til et platå å stå på, ei hylle å legge papirene på og trolig bør det monteres lys inne i talerstolen. Det er i alle fall et naturlig hull i treet, der ledningen kan komme inn, sier trekunstneren og demonstrerer bruk av talerstolen.

Artikkeltags