– Vi har besøk av 24 fly i år, og det er mer enn vi torde håpe på. Det gode været har nok gjort sitt til at så mange har tatt turen, sier flystevnesjef Stig Olav Bolstad.

Han forteller at dette er det beste oppmøte på flystevnet siden midten av 1980-tallet, da svevde flybølgen fortsatt over landet og langt flere reiste rundt på flystevner.

Hele landet

Lørdag sto flyene linet opp langs store deler av flystripa i Hattfjelldal. Her var det mikrofly i mange valører og varianter. Ett nesten tro kopi av flyene som ble brukt under 1. verdenskrig, et annet som en sykkelbil med vinger, mens de aller fleste så ut som det de er, nemlig små fly.

Noen av dem hadde reist langt for å få med seg flyutstilling, landingskonkurranse og påfølgende fest lørdag kveld.

– I år har vi deltakere fra nesten hele landet. Her er fly fra Bergen og Bodø, Drammen og Stord, og det er vi selvfølgelig veldig fornøyde med.

Finværet gjorde også at mange nysgjerrige tok turen ned til flystripa for å se landingskonkurranse, spise rømmegrøt eller få seg en kopp kaffe.

– Under konkurransen var det rundt 150 besøkende som fulgte med, men vi har nok hatt besøk av mellom tre og fire hundre mennesker, tror Bolstad.

Prøvetur

En som allerede hadde vært innom flystripa både en og to ganger i løpet av helgen da Helgeland Arbeiderblad møtte ham, var Raymond Sætern (10).

– Flystevne er skikkelig morsomt, det kommer mange fine fly hit og så skjer de noe nesten hele tiden, sier han.

Sætern fikk også være med opp i lufta på en demonstrasjonstur.

– Jeg fikk være med en tur i går også, det er kjempemorsomt og jeg tar gjerne en tur til. Når jeg blir gammel nok skal jeg også ta flylappen. Det var Dan Straum fra Mosjøen som hadde tatt Sætern med på tur lørdag. Han har hatt flylappen i to år nå.

– Det blir litt langt å kjøre opp hit hver gang man skal ta seg en flytur, derfor blir det ikke så ofte som jeg ønsker, men morsomt er det i alle fall.

Også under årets landings konkurranse var det veteran og nestor i flymiljøet, Tor Wattum, som ledet turneringen og var hoveddommer.

Hjemmeseier

– Egentlig er det litt merkelig, alle er jo pasjonerte og dyktige flygere, men når det blir snakk om konkurranse, da kvier de seg for å delta, ler han.

Likevel hadde han 13 påmeldte da konkurransen startet og flere etternølere kom til etter hvert.

– Hver pilot skal foreta to landinger. En på vanlig måte, og en nødlanding uten motorkraft. Målet er å treffe et avmerket område på stripa, så blir man trukket poeng etter hvor langt fra merket hjulene treffer, forklarer Wattum.

Årets konkurranse ga hjemmeseier, Stig Bolstad fikk delt førsteplass sammen med Odd Stormorken fra Oslo. Bolstad har dermed mange grunner til å være fornøyd med årets flystevne i Hattfjelldal.

– Det har vært et kjempearrangement og alt har klaffet bra. I år feiret vi oss selv litt ekstra med en hangardans i god gammel tradisjon. Det kom 250 betalende og det er vi kjempefornøyde med ettersom det skjedde så mye i distriktet denne helgen, sier Bolstad.