Onsdag var det åpen dag om bord på ringnotsnurperen "Åkerøy", den digre nyanskaffelsen til Dønna havfiske. Allerede to timer før landgangen ble åpnet for publikum var Steinar Løkås fra Sparebank1 Nord-Norge på plass for å overrekke gratulasjonsgave.

– Dette kan dere se på når hjemlengselen melder seg, sa Løkås, og ga bort et bilde av Dønnamannen, signert Inge Ove Tysnes.

Daglig leder Jonny Berfjord i Dønna havfiske sto på brua med dattera, tre måneder gamle Julia, da hjemkomsten ble feiret.

– Vi har tenkt på å ha åpen dag også tidligere, men dette er første gangen. Anledningen er ikke en annen enn at vi har kjøpt ny båt, sier Berfjord, etter to døgns ferd fra Bergen. Den åpne dagen var ment som et tilbud for å tilfredsstille folks nysgjerrighet.

– Nei, det er ikke så viktig for oss å vise oss fram. Det er mange som har spurt om båten, og derfor åpner vi opp. Vi legger ikke opp til guiding om bord. Folk får se det de vil, sier Berfjord.

50 millioner i året

Det var selskapet Magnarson på Austevoll i Hordaland som solgte båten "Magnarson" til Dønna havfiske. Nå er sværingen omdøpt til "Åkerøy", akkurat som den båten nyanskaffelsen erstatter på Dønna. Nykommeren er imidlertid 24 meter lenger, og bygd i 1994.

Jonny Berfjord har vært hemmelighetsfull med tanke på kjøpesum, og fremdeles holdes kortene tett.

– Vi har betalt full pris, smiler han.

– Er det tre siffer foran de seks siste nullene?

– Ja, helt klart.

"Åkerøy" skal legge ut på sildefiske allerede i dag torsdag. Meningen er at nybåten skal fiske for 50 millioner kroner i året.

– Båten har ringnot og kolmuletrål, og er en av de største i Norge, både i konsesjonsstørrelse og båtstørrelse innen fiskeriflåten. Vi har selvfølgelig tro på at investeringen skal lønne seg, men jeg har sommerfugler i magen, sier Berfjord, og legger raskt til:

– Hvis vi fisker kvotene våre og prisene holder seg, så går det bare godt.

– Trenger dere mange år før båten er nedbetalt?

– Båten er nok byttet ut lenge før den er nedbetalt, sier Berfjord.

Klarer oss selv

"Åkerøy" er drømmen som har gått i oppfyllelse. Jonny Berfjord ser en framtid i havfisket, men er ikke helt fornøyd med myndighetene.

– Vi opplever ofte kortsiktig politikk, men vi kan ikke resignere. Vi får ordne det langsiktige selv, sier Berfjord. Båten skal sysselsette to skift, hver på ni mann. Med 18-19 årsverk er Dønna havfiske en stor arbeidsplass i den lille øykommunen.

– Har dere fått oppbacking fra kommunen?

– Vi føler oss absolutt verdsatt fra kommunalt hold, men det betyr ikke så mye i det lange løp. Det viktigste er at arbeidsplassene våre bærer seg. Vi fikk god hjelp av kommunen i starten, og vi skal ikke skrike opp hvis vi kan klare oss selv, sier Berfjord.

Turen fra Bergen til Sandnessjøen gikk knirkefritt.

– Vi kom forsinket i gang, men å seile i uværet gikk bare greit. Jeg er ingen sjømann, men ble ikke sjøsyk, sier Jonny Berfjord i Dønna havfiske.