«Hilde» koster kraftlaget 15-20 millioner

20 MILLIONER: Stormen "Hilde" vil koste Helgelandskraft bortimot 20 millioner kroner. (Foto: Torild Wika)

20 MILLIONER: Stormen "Hilde" vil koste Helgelandskraft bortimot 20 millioner kroner. (Foto: Torild Wika)

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå skal de aller fleste ha fått strømmen tilbake.

DEL

Tirsdag kveld kunne nettsjef Frode Valla sende melding til NVE om at alle strømkundene til Helgelandskraft hadde fått strømmen tilbake etter uværets herjinger.

Da hadde over 200 abonnenter vært uten strøm siden lørdag kveld.

«Hildes» herjinger vi koste Helgelandskraft et sted mellom 15 og 20 millioner kroner.

– Det er inkludert overtid på mannskapene, innleide mannskaper, utstyr og materiell, samt erstatning til strømkundene som var uten strøm. I tillegg får vi et krav fra NVE, sier Valla.

Selv om de fleste har fått strømmen tilbake, gjenstår mye arbeid ennå. Ikke minst opprydding langs linjene. Trærne som er sprengt vekk fra linja skal rydde bort.

Valla ser heller ikke bort fra at det kan være lavspentlinjer som fortsatt er ute på grunn av trefall.

– Jeg vil oppfordre folk til å sjekke på hytta si. Vi har fått flere meldinger om skog som har falt over lavspentlinjer, og det får vi ikke automatisk oversikt over, sier Valla.

Han har fått med seg at NVE har rost nettselskapene som ble rammet av uværet.

– Og det må være første gang at de er fornøyd med jobben vi har gjort, sier Valla.

På det meste var 110 personer i sving med linjerydding etter stormen. Likevel tok det nesten tre døgn før alle fikk tilbake strømmen.

I Brønnøysund måtte flere husstander midt i sentrum klare seg uten strøm helt til tirsdag.

En trafokiosk ble fullstendig ødelagt, og det tok tid å få en ny på plass.

– Vi hadde andre abonnenter som vi rett og slett måtte prioritere høyere enn husstandene midt i byen. Vi hadde et eldresenter i Velfjord som var lenge uten strøm, og flere fellesfjøs som nå er blitt reine industriprosessanlegg. De er fullstendig avhengig av strøm og data for at dyrene skal få stell. Vi må prioritere dyrevelferd høyt, sier Valla.

Direktoratet for Brann og sikkerhetsberedskap (DBSB) har angitt regler for hvor bred gatene for kraftlinjer skal være, men 12 meters bredde er for smalt når grantrær velter ved linja.

– Skulle vi sikret oss helt, måtte vi hatt 40 meters bredde. Og det hadde blitt et stort arbeid med grunnavståelser og i det hele tatt en vanskelig sak, sier Valla.

Artikkeltags