Det mener Gunnleiv Birkeland, overlege ved sykehuset i Mosjøen og mannen som opererte Mats Røli fredag kveld. Niåringen ble operert og stabilisert ved sykehuset før han ble sendt videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge med ambulansefly samme kveld.

– Det er dette sykehuset har bedt om å få gjøre. Det er utrolig at en ulykke som dette skjer dagen etter vi har fått klarsignal fra Helse Nord om at vi kan utføre denne typen operasjoner, sier Birkeland.

Alvorlig

Helgeland Arbeiderblad skrev fredag at Helse Nord har gitt klarsignal til at sykehuset i Mosjøen umiddelbart kan gjennomføre tiltak som skal bedre mottak av akuttpasienter med behov for stabilisering. Og et slikt behov hadde altså ni år gamle Mats Røli da han kom på sykehuset med indre blødninger fredag ettermiddag.

– En situasjon som denne kunne fått et helt annet og fatalt utfall dersom det hadde skjedd mens vi ikke hadde kirurg i aktiv vakt, sier Birkeland. Han betegner niåringens skade som alvorlig og livstruende.

I tillegg til personene som var på vakt ble det kalt ut en ekstra kirurg og en operasjonssykepleier for å komplettere teamet som opererte og stabiliserte Mats før han ble sendt videre til Tromsø.

Flyttet

Birkeland sier at ingen vet om det kunne gått godt med Mats om han hadde blitt liggende til observasjon ved sykehuset i Mosjøen.

– Uansett hadde vi måttet flytte ham etter et døgn. Som kjent er kirurgisk avdeling nedlagt, og vi har ikke lenger senger for kirurgiske pasienter, sier Gunnleiv Birkeland.