– Har aldri opplevd noe liknende

TATT AV VINDEN: Det var på dette bygget t i Tordenskjoldsgate 2 i Mosjøen at taket forsvant med vinden på mandags morgen. (Foto: Thor Håkon Ulstad)

TATT AV VINDEN: Det var på dette bygget t i Tordenskjoldsgate 2 i Mosjøen at taket forsvant med vinden på mandags morgen. (Foto: Thor Håkon Ulstad)

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Jeg er 73 år nå, og har aldri opplevd noe liknende, sier Arnor Breimo i Helgeland Byggekontroll. Han var selv ute og undersøkte skadestedet i Tordenskjoldsgate i Mosjøen kort etter at taket ble tatt av vinden på mandags morgen, og kunne raskt konstatere hva som var årsaken til at taket løsnet.

– Vinden har fått tak under takutstikket på bygget, og revet hele taket av med en slik kraft at boltene sto igjen i treverket. Uten at jeg har fått regnet på det, snakker vi nok her om opp mot orkan styrke i kastet.

Ikke ferdigstilt

Boligblokken som oppføres i Tordenskjoldsgate settes opp av prefabrikkerte elementer, levert av svenske Plusshus. Breimo har i samarbeid med byggherren selv fått papirene fra leverandøren, for å se om det kan ligge mulige årsaker til grunn i selve takkonstruksjonen.

– Å bygge hus på denne måten er en helt vanlig metode i dag, og alt som settes opp skal være i tråd med bygningslovene i Norge. Det vi vet er at takutstikket ikke var ferdigstilt, men det er altfor tidlig å si om dette var en medvirkende årsak til at hele taket løsnet.

Begrenser skadene

Leilighetsblokken, som huser 8 leiligheter, skulle etter planen ferdigstilles i løpet av mars måned. Nå rettes alt fokus på å begrense skadene.

– Det er jo bare reisverket igjen på toppen, så det handler om å berge mest mulig. Hele tredje etasje er ødelagt, så de prøver å få lagt et pappdekke over slik at lekkasje og andre skader ikke brer seg videre nedover i etasjene. Men dette arbeidet lider også under værforholdene, det er for farlig å ha folk til å jobbe i høyden under kraftig vind, fastslår Breimo.

Takstmannen vil ikke gi noen nøyaktige tall for hva det vil koste å reparere skadene, men et raskt overslag viser at det dreier seg om et beløp på flere millioner kroner.

– Får de tettet igjen taket raskt, kan de berge mye. Foreløpig vet jeg ingenting om skadene i de nedre etasjene, men har de fått stoppet skadeomfanget fra å bre seg videre fra toppetasjen vil det nok dreie seg om et tall mellom fire- og seks millioner kroner.

Vil hindre gjentakelse

Styreleder i Elvegata 29 AS, Knut Jullumstrø, er først og fremst glad at ingen ble skadd under hendelsen, og forteller at de jobber med å finne den nøyaktige årsaken til at taket blåste av bygget deres.

– Vi vil jo selvsagt forhindre at dette skjer igjen. Vi har gjort alt etter forskriftene og forhandler med en trygg leverandør i Plusshus, så dette vil vi se nærmere på så snart vi har fått tettet taket.

Jullumstrø kan ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å utbedre skadene, men håper å få tatt en beregning i løpet av uka.

– Alt avhenger av at vi får tettet taket. Det er vanskelige arbeidsforhold, og det er meldt mer regn og vind utover uka. Men vi gjør det vi kan, naturkreftene kan vi ikke styre.

Artikkeltags