Fyr slått ut av ørn

Artikkelen er over 12 år gammel

Bremstein fyr vest for Vega har vært ute av drift på grunn av ørn som har havnet inn i vindgeneratoren. – Svært alvorlig, sier lederen i Vega Fiskarlag, Øystein Pettersen.

DEL

Det svært viktige seilingsmerket har vært ute av drift siden i vår. Dette skyldes både tekniske problemer og ørn som har kommet inn og knust propellen i vindgeneratoren.

– Vi har nå fått på plass nytt utstyr, slik at det i dag er lys i fyret, sier Birger Magnussen ved Kystverket i Nordland.

Det er nå kommet på plass en annen type vindgenerator som ikke blir slått ut av fugl som kommer i propellen.

Farvannet rundt Bremstein er svært vanskelig og i perioder er det mange båter som fisker i området.

– Når fyret er ute av drift har vi ingenting å rette oss etter. Det sier seg selv at det er en alvorlig sak. Akkurat nå er det liten aktivitet der ute, men når vinterfisket starter over jul er det mange som drifter rundt Bremstein, sier lederen av Vega Fiskarlag, Øystein Pettersen.

Ifølge Kystverket har fyret vært i drift i perioder. Ørn som har fløyet inn i propellen på vindgeneratoren har vært et problem. Samtidig har det vært tekniske problemer med generatorene. Disse problemene mener Kystverket nå skal være løst.

Bremstein fyr ligger værutsatt til og ifølge Magnussen er et av problemene å komme seg i land på fyret når det oppstår tekniske problemer.

Artikkeltags