Frykter ølutsalgets død

OVERRASKET: Jeg er overrasket over at øldebatten ikke har kommet i gang. Men samtidig er jeg glad for debattens fravær, sier medeier Mette Holmen i Ølbua AS. Hun påpeker at nedleggelse av de tre ølutsalgene i Mosjøen sannsynligvis vil medføre at 6-7 personer mister jobben sin. (Foto: Jon Steinar Linga)

OVERRASKET: Jeg er overrasket over at øldebatten ikke har kommet i gang. Men samtidig er jeg glad for debattens fravær, sier medeier Mette Holmen i Ølbua AS. Hun påpeker at nedleggelse av de tre ølutsalgene i Mosjøen sannsynligvis vil medføre at 6-7 personer mister jobben sin. (Foto: Jon Steinar Linga)

Artikkelen er over 7 år gammel

Medeier Mette Holmen i Ølbua på Nyrud i Mosjøen tror ølutsalg er en saga blott i løpet av fire år. Si din mening!

DEL

I årets kommune- og fylkestingsvalg har, overraskende nok, politikere knapt interessert seg for debatten om øl skal selges i butikk eller i egne ølutsalg. Mette Holmen i Ølbua frykter at politiske parti i Vefsn internt har funnet ut at det er på tide å gå over til å selge øl i butikk.

- Flere profiler i debatten gir seg med politikk etter valget, sier Holmen. Hun sikter spesielt til Konrad Kummernes og Johanne Skjølberg (SV).

- Da har vi ikke så mange tilbake som kan fronte det som har vært et av hovedargumentene mot øl i butikk, nemlig dagligvareargumentet, sier Holmen. Hun sikter til det at flere toneangivende politikere har ment at øl blant dagligvarer gir feil signal til enkelte kundegrupper.

- Jeg forstår at øl i butikk tvinger seg fram, og frykter at ølutsalgene er borte om fire år. Samtidig tror jeg også at folk er fornøyd slik det er i dag. Utvalget er godt og åpningstidene gode hos ølutsalgene i Vefsn, sier Holmen.

Mildrid på glid

- I Ap har vi ikke diskutert dette temaet nå før valget. Det står ikke oppført i valgprogrammet. Medlemmene står fritt til å mene hva de vil, sier fungerende ordfører Mildrid Søbstad (Ap). Hun er selv en av dem som i en årrekke har sagt nei til at øl skal selges blant lettøl og brus, melk og brød, i dagligvareforretninger. Nå er hun imidlertid på glid i retning av et ja til øl i butikk.

- Prinsipielt er jeg fortsatt motstander av øl blant dagligvarer, presiserer Søbstad. Hun har god tro på at folk flest klarer å styre eget inntak av øl.

- Men ølutsalg virker litt uhensiktsmessig når nabokommunene selger øl i butikk, often til en betydelig rimeligere pris, sier Søbstad. Hun presiserer at hun ennå ikke har tatt en endelig avgjørelse.

Ikke folkeavstemning

Varaordføreren ser ikke noe poeng i en eventuell folkeavstemning om øl i butikk. I Fauske kommune skal nemlig velgerne 12. september også stemme over skjebnen til kommunens ordning med ølmonopol.

- Debatt om øl i butikk er ikke noe som opptar folk flest så veldig mye, sier Søbstad, og viser til folkeavstemning om utvikling av torget og sentrum av Mosjøen som viktigere enn øldebatt. En prøveavstemning på internett om sentrumsutvikling, i november 2010 viste imidlertid at svært få, omkring fem prosent av de stemmeberettigete, ble såpass engasjert at de benyttet stemmeretten sin.

- Vil mange delta i en avstemning om øl i butikk?

- Det tør jeg ikke å si, sier Søbstad.

Artikkeltags