Gå til sidens hovedinnhold

Førstehjelp til truet bygd

Artikkelen er over 14 år gammel

Nå skal det bli andre boller i Fiplingdal. Ei lang smørbrødliste med tiltak skal få fart på utkantbygda i Grane.

– Vi har ildsjeler, dugnadsånd og ideer. Men vi trenger kommunens hjelp til tre ting, nemlig penger penger og penger. Slik oppsummerte Tor Stabbforsmo, direkte henvendt til ordfører Bjørn Lamo, det imponerende arbeidet som har satt søkelyset på Fiplingdals muligheter. Målet er å snu stagnasjon til vekst og ny optimisme.

Inspirasjon

Onsdag kveld var det inspirasjonsmøte for folk i bygda. Ifølge Kolbjørn Eriksen som har vært sentral i arbeidet, var hensikten å stake ut den videre kursen. I tillegg lot fiplingdalingene seg imponere av en nordlandsk askeladd i turistnæringa. Malin Arntsen fra Rødøy forklarte hvordan hun startet opp med to tomme hender og endte opp med suksessbedriften Klokkergården ved foten av Rødøyløva. I år fikk hun Nordland fylkes næringslivspris for innsatsen.

I tillegg snakket Jim Nerdal om hva som kjennetegner gode arrangementer. Han brukte blant annet utflytterstevnene i Mosjøen som eksempel. I tillegg har han store forhåpninger til høstens VM i sjøørretfiske.

Stokke ordblind

Malin Arntsen var klinke klar da hun anbefalte fiplingdalingene å satse på egne krefter og på bygdas egenart. I et humoristisk foredrag fortalte hun om viktigheten av å definere kundegruppa, samt å skreddersy opplegg som i tillegg til mat, drikke og ei god seng også må inneholde opplevelser.

– Og så må dere satse på nisjeprodukter. Folk betaler nesten hva det skal være for heimlaga ting, sa Arntsen som understreket at man ikke trenger business-utdanning for å tjene penger på turisme.

– Se på meg – en skarve hjelpepleier som i tillegg er stokke ordblind, flirte hun.

Martnasutvikling

Arbeidsgruppa har kartlagt mulighetene i Fiplingdal. De har sendt forslagene ut på bygda og bedt om tilbakemelding. Flest tilbakemeldinger har de fått på utvikling av skianlegg/skitrekk. Anlegget ble innviet i år og leder i idrettslaget, Bjørn Ove Kroken, har allerede planene klare for å forlenge skitrekket til toppen av Bæråsen – verdens flotteste skiterreng for både liten og stor.

I tillegg scorer videreutvikling av Fiplingdalsmartnan stort, og det samme gjør utvikling av området ved Antons vei sør for Børgefjellskolen. Her kan det bli benker, bålplass, flytebrygge og teltplass. Statskog er grunneier i dette området, og mye av utviklinga i området avhenger av hva Statskog ønsker. Endelig mener svært mange av de spurte at områdeutvikling i Leiren bør være en prioritert oppgave i tida framover.

Positivt

– Det er svært positivt at det skjer noe i bygda, sier Ola Myren. Han satt på veteranbordet som lyttet oppmerksomt til de nye planene for Fiplingdal. De mener prosessen der bygdefolket har blitt invitert til å delta har vært svært bra. Også ordfører Bjørn Lamo var positiv til det som nå skjer i Fiplingdal. Han vil vurdere å sette i gang liknende prosesser i Svenningdal og på Grane.

Men penger til Fiplingdal hadde ikke Lamo – i alle fall ikke onsdag kveld.