Gå til sidens hovedinnhold

Forsinket etter "Fleksnes-møte"

Artikkelen er over 15 år gammel

Hjemturen ble lengre enn vanlig for elevene på tur hjem til Øksningan torsdag. På brua mellom Herøy og Øksningan fikk skolebussen et uforutsett opphold.

Episoden på Øksningan-brua er som tatt ut av Fleksnes filmen der to sjåfører møtes på en smal vei og begge nekter å rygge.

– Det oppsto et lite problem på brua torsdag, ja, bekrefter bussjåføren som kjørte skolebussen. Han vil ikke ha navnet sitt i avisa.

Leste avisa

Brua er så smal at to personbiler så vidt kan passere hverandre. Når en lastebil, eller som torsdag en buss, møter en personbil, må en av sjåførene rygge ned av brua.

– Sjåføren av bilen nektet å rygge, og jeg har etter instruksene ikke lov å rygge med bussen. Rygging med tyngre kjøretøy uten utsikt bakover er heller ikke lov uten at visse regler følges. Skjer det noe når jeg rygger, har jeg et stort ansvar. En påkjørsel under rygging kan faktisk føre til uaktsomt drap, derfor vegret jeg meg mot å rygge, dermed ble vi stående der. Sjåføren i personbilen slo av lys og motor før han brettet ut avisa og begynte å lese, forteller bussjåføren.

Selv åpnet han bussdørene slik at passasjerene fikk luft og slo av motoren. Etter en stund begynte noen av elevene om bord i bussen å ane uråd, de hadde en fotballtrening de skulle nå.

– De gikk ut og spurte sjåføren om han kunne være grei å rygge. Det ville han ikke. Deretter gikk jeg ut og spurte om det samme, men det nyttet heller ikke, sier sjåføren.

Til slutt måtte han be køen som hadde samlet seg bak bussen om å rygge, deretter fikk han to skoleelever til å å gå bak ved siden av bussen for å kontrollere blindsonen slik regelverket krever.

– Der og da var det en fæl opplevelse. Dette er en alvorlig sak og jeg var skikkelig sint, men nå i ettertid kan jeg le litt av episoden, sier bussjåføren.

Komisk og alvorlig

Driftsdirektør Roger Stensen i Nordlandsbuss AS, som har skoleruten episoden inntraff, kan også le av episoden i ettertid.

– Dette er en skikkelig fleksnesepisode, men den er også alvorlig, mener han.

Sjåførene til Nordlandsbuss AS kommer av og til ut for liknende episoder. Ikke alle ender like godt.

– Vi har hatt episoder på smale veier der våre sjåfører har måttet kjøre av veien for å unngå frontkollisjon mens den møtende bilen bare har kjørt videre etterpå, forteller han.

Stensen berømmer sjåføren som havnet opp i fleksnessituasjonen.

– Han holdt hodet kaldt og taklet situasjonen på en god og profesjonell måte.