Barna på Kulstad barnehage hadde hele forrige uke forberedt seg til Samefolkets dag. Ungene lærte seg "bæ bæ lille lam" på samisk, var med på å bake gahkko og tegnet det samiske flagget. Ansvarlig styrer, Unni Norum, synes det er viktig at barna tidlig får kunnskap om samisk kultur, særlig gjennom egen opplevelse.

– I år har vi en samisk gutt i barnehagen, så det er litt av grunnen til at vi ville markere denne dagen. Men også norske barn trenger å få vite om samene. I den anledning har vi brukt det samiske flagget som en inngang for å lære barna om samer, sier hun.

Stor interesse

Ute i snøen hadde barn og lærere tidligere på dagen satt opp lavvo. Etterpå samlet de seg og hørte på samiske eventyr. Mary Knutsen er mor til den samiske gutten Markus Håkon Pettersen og deltidsansatt ved barnehagen. Hun forteller om store øyne og stive ører da historiene ble fortalt.

– De er veldig nysgjerrige og interessert, særlig i eventyret om Stallo og Nordlyset, sier hun. I lavvoen fikk ungene også grønnsaksuppe servert med gahkko til.

Samisk feiring

På Sameskolen i Hattfjelldal har dagen også blitt markert. Rektor Sølvi Andersen opplyser at hele dagen er satt av spesielt til samefolkets dag.

– Vi har samlings- og integreringsuke nå, så vi er mange her for tiden. Tidligere i dag var alle ute og så på flaggheisingen. Vi skal også ha felles middag i dag, sier hun.

Elevene har jobbet i grupper hvor de har forberedt seg til kveldens feiring, som skolen skal ha i samarbeid med Samisk kultursenter. Resultatet av arbeidet blir et kvarters underholdningsinnslag under kveldens arrangement.