Gå til sidens hovedinnhold

Få alle med på laget

Artikkelen er over 9 år gammel

Det er viktig å invitere alle til å komme med nye synspunkt for å få tilflytting.

Sosialantropolog og rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, Dag Jørund Lønning, holdt et engasjerende foredrag på Helgeland Regionråds dialogkonferanse i Mosjøen tirsdag. Tema for dialogkonferansen er «attraktive og livskraftige kommuner er lik positiv folketallsutvikling».

Tittelen på Rønnings foredrag var «Hva kjennetegner tilflyttingsbygda?». Og det er verken en overflod av ledige stillinger eller mange typiske turistattraksjoner. Han viste til flere eksempler på små plasser som har økt folketallet, til tross for mangelen på dette. Og kjernen i det hele er medmenneskelighet. Rønning viste til bygda Finnøya på Hamarøy, hvor det ikke er en eneste arbeidsplass eller turistattraksjon av noen størrelse.

– Mottoet i bygda er «man skal ta imot enhver som kommer på en måte som gjør at vedkommende ønsker å bli». Dette er krevende, men viktig. For det er medmenneskelighet, det at man føler seg velkommen og inkludert som er avgjørende i forhold til om folk ønsker å bli, sa Rønning.

Rønning mener det i hovedsak er tre kjennetegn på steder som lykkes i å forhindre fraflytting. Det første er at de gjør noe aktivt for å motvirke trenden. Nummer to er at disse samfunnene evner å gi slipp på/evaluere etablerte sannheter om hva som kan og ikke kan gjøres på stedet. Sist er det viktig å «invitere alle inn» i diskusjonene om veien videre.

– Det er svært viktig at nye synspunkt kommer fram. Det nye blikket representerer en ny måte å se lokalsamfunnets ressurser på, og er svært verdifullt, sa han og trakk fram et eksempel fra Voss for noen år tilbake.

– Det etablerte synet var at det var noen fjell på stedet som alltid hadde stått der. Det nye synet var at her kunne startes noe som seinere er blitt til Ekstremsportveko.