Etterlyser nye hjem til herreløse katter

Artikkelen er over 14 år gammel

Hva skal skje med de herreløse kattene i Sjøgata? Noen bør ta affære, mener Monica Seljeset og Mona Nesjeøy.

DEL

Fem eller seks små og store katter har hovedrollen i historien som de oppfatter som en skikkelig kattepine. De bor under naust og brygger i elvekanten og kommer gjerne fram om de forstår at noen byr på mat. De er søte, men skvetne og skye, og ikke spesielt kjælne.

– Kattene er hjemløse og nå går det mot vinter. Men ingen tar ansvar, sier de to kvinnene.

Selv skulle de gjerne ha tatt seg av både de to-tre voksne kattene og de tre små, men boligforholdene deres tillater det ikke. Derfor lurer de på om det finnes kattevenner som ser en mulighet for å berge kattene fra en pinefull død når kulda etter hver setter inn.

– Eieren har flyttet fra byen og forlatt kattene, forteller Mona og Monica, som mener det er for ille at både de voksne kattene og tre søte kattunger nå går for lut og kaldt vann. De har selv matet dem og vet at andre i nabolaget også har gjort det, men de vet ikke om dette kan fortsette. Opprinnelig var det ti katter, men noen av dem er trolig blitt tatt rede på av kattevenner, mener de to kvinnene.

– Kommunens ansvar

– Herreløse katter er kommunens ansvar, sier distriktssjef Hege Osen Reinfjell i Mattilsynet Midt-Helgeland.

– Vi har ikke ansvar for å fange dem inn, men vi kan sørge for å avlive dem vederlagsfritt.

Osen Reinfjell forteller at hun er blitt kontaktet av andre i nabolaget som også bekymrer seg for kattenes skjebne, og at hun har videreformidlet informasjon til Vefsn kommune. Hun mener altså at kommunen bør gripe fatt i problemet.

– Enkelte kommuner har rutiner for å fange inn og kastrere eller sterilisere herreløse katter. Alternativet er omplassering eller avliving, sier Hege Osen Reinfjell.

– Avliving

Driftssjef Torbjørn Sparby i Vefsn kommune innrømmer at han ikke vet hva han skal gjøre med problemet.

Jeg har vært i kommunen i 26 år, men har aldri vært borti noe liknende, sier han.

Ennå har han ikke funnet ut hva slags lovhjemmel han skal bruke dersom han skal gripe inn - om det for eksempel er dyrevernloven, kommunehelseloven eller reinholdsloven.

– Er det fritt fram hvis noen skulle ha lyst til å skaffe seg en kattunge?

– Om noen vil forbarme seg over en katt, kan jeg ikke tenke meg at noe skulle ligge til hinder for det. Om kommunen skulle gjøre noe, blir det snakk om avliving, sier Torbjørn Sparby.

Også politiet er varslet om den mulige kattetragedien i Sjøgata. Men de har heller ikke mulighet for å gå på kattejakt, meldes det fra operasjonssentralen.

Artikkeltags