Nå etterlyser han folk på Helgeland som husker noe eller har bilder fra denne tiden. Conradi har vært i Moskva og snakket med Igor Trapitsyn, som har levd et liv utenom det vanlige. Blant annet som krigsfange i Polen, Finland og på Ylvingen. Folket på Ylvingen husker han godt for sin godhet, og Igor omtaler Norge som sitt andre fedreland.

Til uken kommer Morten Conradi til Mosjøen, Brønnøysund og Ylvingen for å snakke med folk, og gjøre opptak til dokumentarfilmen «Sangen reddet livet mitt» om Igor Trapitsyn.

- Jeg er veldig interessert i å snakke med noen som har bilder eller historier om russerfangene, sier Conradi.

Trapitsyn ble i likhet med de andre fangene fra Ylvingen ført med båt fra Brønnøysund til Mosjøen i mai 1945. I Mosjøen var fangene i en måned før de ble sendt videre hjemover.

- Jeg har fått et bilde fra Igor hvor han står og spiller gitar på kaia i Brønnøysund før båten går. Gitaren fikk han av ungdomspresten i Brønnøysund, Lorentz Ulrik Pedersen. Gitaren er nå utstilt på en skole i Moskva, forteller Conradi.

Igor ble plukket ut som tillitsmann blant fangene, og bisto i arbeidet med å åpne fangeleirene på Helgeland, og med returneringen av de sovjetiske krigsfangene.

Nå er Morten Conradi interessert i å snakke med alle som har noe å fortelle om tiden krigsfangene var på Ylvingen, i Brønnøysund og i Mosjøen.