Gå til sidens hovedinnhold

Engavatnet vender tilbake

Artikkelen er over 12 år gammel

Vannet som går under jorda - Engavatnet i Velfjord - er i ferd med å fylles igjen. Det betyr at vi kan bli nødt til å vente enda lenger på å finne svaret på vannets mystiske forsvinningsnummer.

– Det regnet kraftig natt til mandag, og Engavatnet har begynt å fylles igjen. Jeg var innom der på ettermiddagen, og da viste vannstanden 3,5 meter på målestokken som står ved der vannet renner ut. Og i løpet av en halvtime hadde vannet steget 20 nye centimeter. Men det tar vel lengre tid når hele vannet skal fylles, forteller hobbyforsker og daglig leder i Sør-Helgeland Opplevelser, Jan Odvar Nielsen.

Finner neppe svaret

For den 17. august hadde Engavatnet i Velfjord i Brønnøy gått under jorda igjen. Det mystiske vannet har forsvunnet flere ganger gjennom historien - i 1957, 1974, 1997, 2000 - og nå i år igjen.

– Vi var nede ved vannet søndag kveld, men det begynte å bli så mørkt at det var bare å gå hjem. Da var det fortsatt litt vann igjen, og det hørtes ut som når vannet renner ned en sluk, fortalte grunneier Elsa Sørhegge til Helgeland Arbeiderblad den gangen. Morgenen etter lå de åtte døde fisk igjen i gjørma ved utløpet der vannet forsvinner ned i jorda. Men 14 dagers tid etterpå er det altså på vei tilbake. På et litt uheldig tidspunkt.

– Nå ser det ut som vi bevarer mystikken rundt vannet til neste år, sier Jan Odvar Nielsen. For over helga kommer nemlig professor Stein-Erik Lauritzen fra Universitetet i Bergen til Velfjord for å ta vannforsvinningen nærmere i øyesyn. Men med vannet på tilbaketur får han ikke studert "sluket" der vannet har reint ut.

– Vi vil fortsatt gå igjennom det materialet som er samlet inn, men det er vel tvilsomt om vi finner svaret på gåten nå. Men forskeren har flere ting han skal se på i Velfjord, så han kommer uansett, legger Nielsen til.

Valfarter til vannet

Blant annet skal Nielsen i gang med fiskeforsøk i Engavatnet etter hvert som vannet igjen fyller breddene på det 600 meter lange og 200-250 meter brede vannet.

– Det sies at fisken kommer tilbake når vannet returnerer. Hvis ikke kommer fisken fra yngel i bekken, for Engavatnet er kjent for å være et fiskerikt vann. Jeg har en teori om at fisken ikke overlever forsvinningen, men det får vi finne ut av. Går alt etter planen, blir fiskeprosjektet i samarbeid med Universitetet i Bergen, men foreløpig er forskingen på et Donald Duck-nivå, humrer Jan Odvar Nielsen. Historien om vannet som blir borte har vakt stor oppmerksomhet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Det har vært helt enormt, det har vært hundrevis av folk som har vært oppe der og sett, så det er kjempeartig. Folk har dratt dit fra Brønnøysund før de drar på jobb om morgenen for å se hvordan det går. Vi har også vært i kontakt med folk fra utlandet, og det kan bli litt tøffe ting som skjer nå framover, avslutter en hemmelighetsfull Jan Odvar Nielsen.