Gå til sidens hovedinnhold

Dypdykker i akuttrutinene

Artikkelen er over 13 år gammel

Hans Morten Lossius undersøker omleggingen av akuttkirurgien i Helgelandssykehuset. Han er opptatt av å få fram fakta og ikke av å forsvare Helse Nord.

Lossius leder gruppa som evaluerer omlegging av akuttkirurgien ved Helgelandssykehuset. Til daglig er han forskings- og utviklingssjef i Norsk Luftambulanse. Han har forskingsbakgrunn fra akuttmedisin og beredskap.

– Rapporten vi skal lage blir ikke noe bestillingsverk, og jeg er ikke på noe vis bundet av Helse Nord, forsikrer han.

Fra 1. september og seks uker framover går Lossius og hans team inn i en svært arbeidsintensiv periode. Nå skal de dypdykke i systemet og finne ut hva som skjer med akuttpasientene i sykehusdistriktet.

– Vi skal rett og slett se hvordan systemet fungerer. Vi vil deretter systematisere alle opplysningene og supplere dem med andre opplysninger vi får inn etter å ha intervjuet sentrale personer i systemet, sier Lossius.

Gruppa hadde sitt første møte før ferien, og har ikke bare feriert fram til nå. Ifølge Lossius har de allerede gjennomført et betydelig forarbeid, blant annet for å finne ut hvilke dataer som er viktig å få fram.

"Kan ikke ha det slik"

Lossius er klar over innvendingene som er kommet om valg av periode. September og oktober er ikke i nærheten av å by på samme vær og føreforhold som desember og januar. Han er fullt klar over hva som skjedde sist vinter med en helikopterregularitet hinsides all forutsigbarhet.

– Helikopterregulariteten sist vinter var altfor dårlig. Vi kan ikke ha det slik, slår utvalgslederen fast.

– Dersom sykehuset ikke får dette til å fungere bedre, må de se på helt andre løsninger for dette er rett og slett ikke akseptabelt, legger han til.

Åpne kanaler

Lossius sier han ønsker åpne kanaler, og advarer folk som er involvert i og opptatt av sykehusets framtid mot å gå i skyttergravene. Han forsikrer om at han ønsker åpne kanaler, og gjentar at han ikke ønsker å bli oppfattet som Helse Nords mann i arbeidet som nå pågår.

Lossius og hans team skal levere et første utkast til rapport allerede 18. oktober. Dette utkastet er bare til intern bruk. Den endelige rapporten kommer etter alt å dømme ikke til å foreligge før i begynnelsen av desember.