Gå til sidens hovedinnhold

Dronning Sonja i skytteltrafikk

Artikkelen er over 16 år gammel

Livlege Halfdan Ihlen ga både Kong Harald og Dronning Sonja «ordre» om å roe ned. Mens Harald er sykemeldt har Sonja sitt hardeste program noensinne. Neste uke stikker hun innom Vega.

Sonja (68) skal ikke bare til Vega i neste uke. Hun har en stafett som omfatter tre besøk på fire dager.

Onsdag 20. april er hun på verdensarvåpningen i Hysværet. Hun skal åpne «Mat og kulturlandskap 2005», som er landbrukes hundreårsmarkering i forbindelse med unionsoppløsningen fra Sverige, den 22. april. Denne markeringen skjer i Ullensvang i Hardanger, og dagen etter er hun i Bergen på utstillingsåpning.

Som en kuriositet er markeringen i Ullensvang kommune på Agatunet. Da kommer Dronningen rett fra Vega havhotell og maten til Jon Aga.

Begivenheter

Begivenhetene har stått i kø for Sonja de siste ukene. Fra litt frykt og usikkerhet rundt Kongens hjerteproblemer, via sorg knyttet til pave Johannes Pauls begravelse, til stor glede over å ha blitt bestemor til sitt tredje barnebarn, Leah Isadora.

Fredag denne uka venter nok et følelsesladet øyeblikk. Da skal dronning Sonja i sin andre begravelse på en uke.

Som før pavebegravelsen, må hun reise hjemmefra allerede torsdag og overnatte borte, for å komme tidsnok i fyrst Rainiers begravelse i Monaco.

Og siden forrige begravelse har det stort sett gått i ett.

Sykebesøk

Dronningen har flere ganger vært på Rikshospitalet. Søndag ble det ekstra «dramatisk» da legene bestemte å hasteoperere ektemannen. På kvelden var 68-åringen på et lengre besøk hos sin mann.

12 timer etter at hun forlot sykehuset var hun så på plass under giverlandskonferansen til Sudan på Oslo Plaza.

Noen timer senere tok dronning Sonja imot 71 personer i medaljemottakelse på Slottet, som eneste medlem av kongefamillien.

Tirsdag hadde hadde hun to audienser på sitt kontor på Slottet. En med Tom Remlow og Uta Meta Bauer fra Kontoret for samtidskunst, Norge (OCA), og en med direktør Sune Nordgren fra Nasjonalmuseet.

Våren mest hektisk

I går kom en gruppe med personer som fikk Kongens fortjenestmedalje. Med mottakernes partnere, var det rundt 70 gjester å ta imot.

En titt inn i programet hennes framover viser at det heller ikke ligger an til mange rolige dager på våren og forsommeren.

Etter Vega, Ullensvang og Bergen kan Haugesund vente seg dronning-besøk. I mai er dronning Sonja vertinne når Japans keiserpar kommer på statsbesøk, og før 17. mai viser den kongelige reiseplanen at Dronningen igjen skal til Ullensvang og videre til Mauranger i forbindelse medåpningen av Folgefonna nasjonalpark.

– April, mai, juni er alltid en travel tid for de kongelige. Det er et tett program i tiden som kommer med mange offisielle gjøremål, deriblant verdensarvåpning på Vega, sier fungerende ved Slottet, Svein Gj. Gjeruldsen.