Gå til sidens hovedinnhold

Drømmejobb på Havhotellet

Artikkelen er over 11 år gammel

Vega Havhotell har ni svenske og en finsk sommervikar denne sommeren. Ungdommene selv stortrives langt hjemmefra.

Det er høy aktivitet på havhotellet denne sommeren. I gjennomsnitt er det 50 til 60 overnattingsgjester hver eneste dag. Aldri tidligere har Anna og Jon Aga hatt så mange senger å re opp og munner å mette som denne sommeren.

Eventyrlystne

Det er lenge siden Line Holgerson bestemte seg for å søke jobb i Norge i sommer. Hun ville bort fra Sverige og prøve noe nytt og spennende. Nå har hun sammen med ni andre ungdommer vært på Havhotellet siden mai og skal være der til august.

– Jeg så en annonse på internett og bestemte meg for å søke, sier Holgerson.

Hun jobbet på Havhotellet i fjor sommer også og trivdes så godt at hun ville komme tilbake. Hun er langt fra den eneste som drømte om en sommer i Norge.

– Jeg ville til Norge for jeg synes det er et vakkert land. Jeg ville dra til en øde og uvanlig plass for å jobbe, forteller Sofie Knutar fra Finland.

Ingen av de ti utlendingene som har fått arbeid hos Aga kjente hverandre fra før. De våget å ta spranget ut i det store ukjente for å oppleve noe særegent norsk og bli kjent med nye mennesker. Bortsett fra Knutar er de alle sammen fra midtre eller søndre Sverige og alle sammen er mellom 20 og 24 år gamle

– Hva gjør dere på fritiden?

– Vi går på tur, spiser, sover, drar inn til fastlandet og fester litt, forteller Holgerson og Knutar.

– Får dere ikke hjemlengsel når dere er så langt hjemmefra?

– Jo, det hender iblant, innrømmer jentene.

Populær sommerjobb

Det er hektisk aktivitet inne i restauranten. Det ventes femti gjester til lunsj og Cassandra Thelander Sjøstrand skal dekke til bords. Hun får beskjed av Jon Aga hva som forventes av henne.

– Vi annonserte på en portal på internett som er et samarbeid mellom arbeidsformidlere i hele Norden. Vi fikk 120 søkere til 10 stillinger og vi plukket ut de beste, sier Aga og sender et bredt smil i retning Sjøstrand som dekker bordet så pent hun kan.

Kun to nordmenn søkte på disse sommerjobbene, med de var ikke på langt nær så gode som de svenske søkerne.

– Vi ringte opp de vi var interessert i og med Cassandra hørte vi med én gang at hun var en kvikk jente. Så lenge de har et godt humør, kan vi lære dem hvordan de skal bære en tallerken. I år har vi vært veldig heldig for alle sammen er helt topp. De vil jobbe, de smiler og vi får veldig gode tilbakemeldinger fra våre gjester, sier Aga.

Ekteparet Aga har bygd opp havhotellet og sørget for at det har et godt ry på seg langt utenfor Helgeland. Telefonen kimer i ett sett, det er mange som vil legge turen til Viksås for å smake på kokkekunsten til Jon Aga.

– Vi stiller store krav til arbeidsstokken. Anna og jeg har bygd opp dette her fra null og ungdommer på sommerjobb skal ikke kunne ødelegge alt det arbeidet i løpet av en sommer. Vi gir dem god opplæring og håper de vil komme tilbake igjen til neste sommer, sier Aga.

Fire av de ti ungdommene jobber på Vegabue Havkafe på Nes. Totalt er det i sving 18 personer i hektiske sommermåneder, vinterstid er det bare fem stykker som jobber ved hotellet.

– Her er det svensk arbeidskraft som gjelder, spøker Aga og smiler lurt til Sjøstrand som kvitterer med en hjertelig latter.

Så er det bare å kaste seg rundt på nytt for å ta imot en busslast med turister som forventer lunsj og servering av ypperste klasse, midt i havgapet.