Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for sjikane

Artikkelen er over 13 år gammel

Ekteparet fra Mosjøen er dømt til 10.000 og 5.000 kroner i bot for å ha sjikanert barnevernsansatte i Vefsn.

Fagdommer Øyvind Svendsen og legdommerne Liv Olsen og Ivar Forsjord i Alstahaug tingrett har dermed ilagt ekteparet den straffen aktor krevde. Bortsett fra at mannen ikke får inndratt datautstyret sitt og paret er ikke ilagt saksomkostninger.

Dette er også samme bota paret ble ilagt av statsadvokaten i Nordland, men som de ikke vedtok.

Anker dommen

Forsvarer, advokat Ola Lunde, regner det som helt sikkert at dommen blir anket.

– Jeg mener retten har vurdert hensynet til ytringsfrihet feil. De har rett og slett gjort en uriktig tolking av loven, sier Lunde.

I retten viste forsvarerne til flere dommer i Høyesterett og den Europeiske menneskerettighetsdomstolen der ytringsfriheten har vunnet fram.

Også ytringer som er sjokkerende og frastøtende må aksepteres uten at det rammes av straffeloven, mener forsvarerne.

Hensynsløs atferd

Retten har dømt ekteparet for brudd på straffelovens paragraf 390 a "for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred eller medvirket til det."

I ett år, fra våren 2006 til våren 2007, klistret paret opp plakater med bilde av ansatte i barnevernet i Mosjøen, og med sjikanerende tekst om de navngitte personene.

Retten mener plakatene er rettet personlig mot enkeltpersonene som blir sjikanert på plakatene, og at de ikke er en generell kritikk av barnevernet. Derfor mener dommerne at de ikke kan vernes av ytringsfriheten.

"Hvis plakatene og publiseringen oppfattes slik at de primært gir et tilskudd til en debatt av allmenn interesse, er de vernet av ytringsfriheten. På den annen side, hvis plakatene og publiseringen primært oppfattes som personlig sjikane mot privatpersoner, er det ikke vernet av ytringsfriheten, skriver dommerne i sin begrunnelse.