– Det var kun styrehuset som stakk opp

REDDET: Pål Hjortdal og resten av mannskapet på slepebåten TB «Chanko» ble heldigvis reddet fra et forlis i Troms under dårlige værforhold. (Arkivfoto: Jarl G. Sandholm)

REDDET: Pål Hjortdal og resten av mannskapet på slepebåten TB «Chanko» ble heldigvis reddet fra et forlis i Troms under dårlige værforhold. (Arkivfoto: Jarl G. Sandholm)

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Det var dramatisk mens det sto på, men vi var mest fokusert på å berge oss, sier maskinist på TB «Chanko», Pål Hjortdal som nå er hjemme på Dønna igjen etter den dramatiske grunnstøtingen.

Det var natt til tirsdag denne uka at slepebåten TB «Chanko» fra Dønna-selskapet Polar Tugs, gikk på grunn på Edøya utenfor Sommarøy i Troms. «Chanko» med et mannskap på fire var på vei for å levere seks fiskemerder som de hadde på slep, men underveis hadde noe satt seg i propellen og båten ble dermed umulig å manøvrere.

– Klokka var om lag halv ett på natta og vi var bare en time fra der vi skulle levere merdene, forteller Hjortdal.

Stiv kuling

Hjortdal kan fortelle at været ikke var så ille da dette skjedde, men at det blåste opp etter hvert.

– Vi kontaktet Redningsselskapet med en gang og mens vi ventet ble det bare mer og mer vind.

Den erfarne maskinisten som har vært med på flere turer i dette området, beskriver farvannet her som spesielt krevende i dårlig vær.

– Vi prøvde også å sette anker da vi begynte å nærme oss land, men det hjalp ikke, forteller Hjortdal. På dette tidspunktet var det stiv kuling i det værutsatte området, som ligger ved munningen av Malangen på yttersiden av Sommarøy.

– Det er et skikkelig høl når det er uvær her, sier Hjortdal.

Vanskelig redning

Da redningsskøyta RS «Kaptein Skaugen» fra Tromsø kom mannskapet på «Chanko» til unnsetning om lag to timer etter at nødropet var gått ut, lå «Chanko» på så pass grunt vann at redningsskøyta ikke kunne legge til for å berge mannskapet på slepebåten. Mannskapet på «Chanko» måtte dermed ned i en lettbåt først, for å komme seg over i «Kaptein Skaugen», og dette måtte foregå med en bølgehøyde på nesten seks meter.

– Det var dramatisk mens det sto på, men vi var mest fokusert på å berge oss, sier Hjortdal.

Båten sank

– Den perioden fra de gikk i båten til vi hadde dem om bord var litt småskummel, sier skipper Vidar Johnsen på RS «Kaptein Skaugen» i en kommentar til NRK. Heldigvis gikk redningsaksjonen bra og mannskapet på fire er nå igjen tilbake på Dønna i god behold. TB «Chanko» gikk det imidlertid ikke så bra med, og det siste Hjortdal så av båten var styrehuset.

– Det var kun styrehuset som stakk opp av vannet da vi forlot stedet, forteller han.

Grunnet det dårlige været i området, er det fortsatt uklart om båten lar seg redde

Artikkeltags