Bunaden ble stjålet, men tyven angret

LYKKELIG: Fra dyp fortvilelse etter å ha blitt frastjålet kofferten med blant annet bunaden og alt tilbehøret på toget mellom Oslo og Trondheim i mai, fikk Johanne Pettersen fra Sømna seg en overraskelse da bunaden kom  i posten i forrige uke. Tyven har nok angret seg for rundt hele pakken sto det kun «God jul». (Foto: Hildegunn Nielsen Tjøsvoll)

LYKKELIG: Fra dyp fortvilelse etter å ha blitt frastjålet kofferten med blant annet bunaden og alt tilbehøret på toget mellom Oslo og Trondheim i mai, fikk Johanne Pettersen fra Sømna seg en overraskelse da bunaden kom i posten i forrige uke. Tyven har nok angret seg for rundt hele pakken sto det kun «God jul». (Foto: Hildegunn Nielsen Tjøsvoll)

Artikkelen er over 7 år gammel

Fortvilelsen var bunnløs da bunaden ble stjålet i mai, men i desember kom en mystisk pakke i posten.

DEL

Det er med et stort smil og forsiktige hender Johanne Rasmussen fra Sømna henter bunaden fra soverommet og tar den med inn i stua. Nordlandsbunaden som hun har så kjær har vært i ukjente hender siden i mai, for en uke siden fikk hun den tilbake.

Stjal kofferten

Rasmussen hadde vært i 50-årsdag hos søsteren i Stavanger og samtidig feiret 17. mai med hennes familie. Da var bunaden helt naturlig å ha med seg på reisen. Etter ferien hos søsteren tok hun toget fra Stavanger, via Oslo til Trondheim.

- På toget mellom Trondheim og Oslo ville jeg ha med meg kofferten inn i kupeen, men konduktøren ba meg fjerne den og legge den inn i hylla på gangen, forteller Rasmussen.

Fra setet sitt inne i kupeen kunne hun ikke se kofferten som inneholdt blant annet bunad, bunadskjorte, bunadsølv og bunadsko, flere dyre klær og i tillegg nye klær hun hadde kjøpt i Stavanger. Da hun kom til Trondheim og ikke fant kofferten sin ble hun helt satt ut og ringte datteren Jannike Rasmussen.

- Jeg gråt og var helt fortvilet. Jeg ringte til Jannike for å få nummeret til politiet i Trondheim. Der fikk jeg beskjed om at jeg måtte anmelde saken hos politiet i Sømna. De sa der at det godt skulle gjøres å finne kofferten og at saken havnet i bunken med andre saker, sier Rasmussen.

Angrende tyv

I rein desperasjon tok hun kontakt med en synsk dame som mente hun så en mann ta av kofferten på Lillehammer. Men politiet i Gudbrandsdalen bare lo av henne da hun ringte dem og fortalte dette. Derfor hadde hun hadde mistet alt håp om å få tilbake bunaden og uten reiseforsikring hadde hun ingen formening om hun noen gang ville få råd til å kjøpe seg en ny bunad.

- Det med reiseforsikring er en lærepenge for meg. Jeg hadde egentlig gitt opp håpet da jeg i forrige uke fikk en hentemelding fra posten om at det hadde kommet en pakke til meg fra en Vigdis Pettersen fra Åfjord. Men jeg kjente ingen fra Åfjord og trodde pakken var sendt feil. Da jeg hentet den sto det god jul over hele pakken, forteller Rasmussen.

Tårene kom på nytt da hun fikk av gråpapiret og så hva pakken inneholdt. Fint innpakket i poser lå bunaden, skjorta, sølvet og skoene og noen klær, men ingen beskjed fra personen som hadde tatt kofferten hennes. For Vigdis Pettersen er det ingen som heter i Åfjord.

- Jannike ble helt vill da jeg ringte henne og fortalte dette. Jeg ringte også til søsteren min som har flyttet til Sør-Afrika, sier Rasmussen og ler godt.

Bunaden kom tilbake i grevens tid, for datteren og søsknene til Rasmussen hadde planlagt å spleise på en ny bunad til henne til jul. Nå har politiet fått adresselappen med sporingsnummer og håpet er fortsatt at tyven skal bli tatt.

Advarer andre

Rasmussen sier NSB ikke tok ansvar etter tyveriet og la alt over på henne.

- Jeg vil advare folk som reiser med toget og be alle om å passe godt på koffertene sine. Det var en mann som studerte både meg og kofferten da jeg sto på perrongen i Oslo. Det kan godt være ham som tok den, sier Johanne Rasmussen som takket være en angrende tyv fikk igjen det aller viktigste innholdet i kofferten etter et halvt år på et ukjent sted.

Artikkeltags